31 Aralık 2007 Pazartesi

Nice Mutlu Yıllara

Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesi dileklerimle. Sevgi yüreğinizden, gülücük yüzünüzden, para cebinizden, sağlık bedeninizden hiç eksik olmasın...

Nice Mutlu Yıllara


30 Aralık 2007 Pazar

Ofis Yazılımlarında 2008 Takvimleri

Yeni yıl takvimleri şimdiden masalarımızda ve duvarlarımızda yerlerini aldı. Her şirket kendi takvimlerini düzenlerken microsoft da ofis programları için takvimler düzenlemiş. Word, excel, onenote, publisher veya powerpoint programları için düzenlenen takvimleri microsoft 2008 takvimleri sayfasında bulabilirsiniz.

Buradaki takvimleri küçük resimlerden anlamak biraz zor olduğu için indirmeden önce verilen oy sayısına ve ortalama yıldız değerine dikkat etmekte yarar var. Benim favorim ise excel için yapılan klasik bir takvim.

29 Aralık 2007 Cumartesi

Bir Photoshop Dersi: Elektrikli Enerji Işını

Web üzerindeki photoshop derslerine bakınırken bir tanesi çok hoşuma gitti. Resme canlılık veren bir elektrik ışını efektiydi bu. Luxa sitesinde bu efektin nasıl yapılacağı adım adım ve çok net bir biçimde resimlerle anlatılmış.

Bu fotoğraftaki şarkı söyleyen kızın koluna çizilen yılan şeklindeki çizgi son olarak bu hale geliyor:


28 Aralık 2007 Cuma

Güzel ve Zor Bir Oyun

'Bir odanın içindesiniz ve etraftaki ipuçlarını değerlendirerek diğer odalara geçip oradan kurtulmanın yolunu arıyorsunuz'. Son zamanlarda moda olan Guesthouse oyununun kısaca özetini böyle anlatabilirim.

Oyunda daha çok zekayı ön plana çıkartmak gerekiyor. Zaman geçirmek için oynarsanız pek de eğlenemeyebilirsiniz. Bu yüzden, bu oyunu oynamadan önce beyninizi yoracağını bilmelisiniz. Aksi halde bölüm de geçemezsiniz ve oyundan da zevk alamazsınız. Ben bir iki bölüm geçtim ama daha ilerilere gitmek için başka bir zaman devam edeceğim. Oyunun kaydetme seçeneği olması da güzel bir özellik. Genelde web tabanlı oyunlarda bu seçenek bulunmuyor.

Photoshop ile Web 2.0 Efektleri Dersi

Web sitelerinin yeni yüzü olarak tasarlanan 2..0 uyumlu siteler şimdiden her yeri sarmış durumda. Sitenizi yenilemek veya Web 2.0'a uyarlamak istiyorsanız bunu kendiniz bile kolayca yapabilirsiniz. Biraz photoshop bilmeniz gerekiyor elbette ama cok da profesyonel olmaya gerek yok.


İnternette bulunan bazı dersleri takip ederek bu işi çok basit ve kısa sürede yapabiliriz. Sitepoint sitesinde anlatılanlar bana uygulaması en kolay gelen dersler oldu. Güzel ve açık bir anlatımla her adımın detayları gösterilmiş.

Youtube Videolarını Arayın, İzleyin ve İndirin

Evet, artık videoları hem arama hem izleme hem de indirmeyi aynı siteden yapabiliyorsunuz. idesktop sitesinde aynı youtube da yaptığınız gibi arama yapıyorsunuz ve çıkan sonuçlardan istediğiniz videoyu izleyebiliyorsunuz. Burada ilginç bir özlleği var sitenin. Açtığınız videolar sitenin kendi video oynatıcı ekranında açılıyor. Bu oynatıcı son derece iyi tasarlanmış. Sağında solunda bize birçok özellik sunulmuş.


Sitede izlediğiniz videolar sol alt tarafta tek tek sıralanıyor. Buradaki küçük ekranların üzerinde bulunan düğmelerden videoyu istediğimiz gibi kaydedebiliyoruz. Mesela avi formatta kaydetmek için ikinci sıranın ilk başında bulunan düğmeye tıklamanız yeterli. Bu güzel tasarımlı ve yeni sitenin diğer özelliklerini keşfetmeyi de size bırakıyorum.


Boş Zamanlarınız İçin Güzel Bir Oyun Sitesi

Web üzerinden hızlı bir şekilde oyun oynamak ve eğlenceli vakit geçirmek için daha önceki yazılarda birçok site önerdim. Yeni sitelerin de yakında çıkacağını veya bizim yeni siteler keşfedeceğimizi zaten biliyorduk. Son zamanlarda birkaç yerde birden linklerine rastladığım candystand sitesi de oyun severlere tavsiye edeceğim siteler arasında yerini aldı.


Seçilmiş kaliteli oyunların bulunduğu sitede boş zamanlarınızda güzel oyunlar oynayabilirsiniz. Spor, kart, bulmaca ve diğer birçok türdeki oyunların sıralamalarının da olması arkadaşlarınız arasında küçük bir yarışı da başlatabilir. Oyunları oynamak için eğer bilgisayarınızda yoksa shockwave yüklemeniz gerekli. Sitede herhangi bir oyunu açarken onay vererek bu yüklemeyi yapabilirsiniz. Herkese iyi oyunlar.

27 Aralık 2007 Perşembe

Windows İçin En İyi Bedava Programlar

Windows için ofis, grafik, internet, multimedia, güvenlik ve utility programları arayanlar artık çoğu programı bedava bulabiliyor. Bunların en iyilerini ise freeware-software sitesi güzel bir liste ile bizlere sunmuş. Linkleri de verilen programları direk olarak download sayfalarından indirip kullanmaya başlayabiliriz.

26 Aralık 2007 Çarşamba

Sitenizin Tüm Değerlerini Tek Tıkla Görün

Sitenizin değişen değerlerini artık tek sayfadan takip edebilirsiniz. Pagerank, technorati sıralaması, alexa sıralaması, dmoz, blograzzi sıralamasını aynı anda checkmyranks sitesinden görebilirsiniz. Bu değerlerin yanısıra sitede başka yararlı bilgiler de bulunuyor. Tek yapmanız gereken sol taraftaki url kısmını doldurmak ve enter a basmak. Ayrıca ajax teknolojisi kullanan sitede sonuçları da anında alabiliyorsunuz.

Online Dizi ve Film İzleyin

Eğer ülkemizin dizilerini takip ediyorsanız ve arada kaçırdıklarınız varsa bunları netten indirip bilgisayrınızda izleyebilirsiniz. Fakat web üzerinden izlemek de ayrı bir yol. Diziizle sitesinden tüm dizileri bulabilirsiniz ve hiç indirmekle zaman kaybetmeden hemen izlemeye başlayabilirsiniz.


Sitede dizilerin yanı sıra filmlerde bulunmakta. Yayınlanan filmlerin hepsinin telif hakları bulunmakta ve tamamen yasal. Dizi ve filmlerin telif haklarının nereden olduğunun yanı sıra kaç kere izlendiğini ve kaçıncı bölüm olduğunun bilgi olarak ilk sayfadan verilmesi çok yararlı.

Ayrıca küçük bir ekrana da gerek kalmadan büyük ekran linkine tıklayarak videoyu büyük de izleyebilyorsunuz. İzlerken de yorumlarınızı diğer kullanıcılarla paylaşabiliyorsunuz.

21 Aralık 2007 Cuma

Ajax Programcılığı ve Teknikleri

Son zamanların en moda web programlama tekniği olan Ajax pekçok sitede anlatılmakta. Eğer ajax'ın temelini öğrenmek istiyorsanız bunu anlatan webreference sitesini bir ziyaret etmenizi ve yazıları tek tek okumanızı öneririm.

11 Aralık 2007 Salı

Hem Firewall Hem Antivüris Programı Bir Arada Ücretsiz

Bilgisayrınızda kullandığınız güvenlik programları değişik olabilir. Ama hem firewall hem de antivüris programınız aynı şirket tarafından yapılırsa bunlar kendi aralarında da özelliklerle daha kullanışlı ve etkili olur.


Her iki güvenlik programını da ücretsiz olarak bulmak genelde zor ama comodo sitesinde SSL firewall ve antivüris programını bedava indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Kurduktan sonraki güncellemelerde ve yenilemelerde de hiçbir ücret istenmiyor.

Araba Sevenler için Basit bir Ayrıntı

Küçük ama yararlı bir ayrıntıyı gösteren bir mail aldım bugün, aynen paylaşıyorum:

Yabancı bir arabaya bindiniz .

Benzin azaldı.

Benzin istasyonuna gireceksiniz.

Acaba bu arabanın benzin deposu sağda mı yoksa solda mı?

Cevap cok basit, benzin göstergesine bakın orada bir pompa işareti var. Eğer depo sağda ise hortum ve tabanca pompa şeklinin sağında, solda ise hortum+tabanca arabanın solunda. (resimlere bakınız!)


Transparan Ekranlı Laptop ve Monitör

Apple yepyeni bir teknolojiye imzasını attı: Transparan ekran. Duyduğumda bende çok şaşırdım ama resimlerini görünce ve nette biraz araştırınca gözlerime inanamadım. Arka planı gösteren laptopların çok kullanışlı olduğunu söylemek zor tabi ama monitörleri kullanmak çok keyifli olabilir.






10 Aralık 2007 Pazartesi

Muhteşem Kağıt Oyuncak

Kağıt ve bant ile yapılan muhteşem bir oyuncak videosu, yaratıcılığın son noktalarında :)

8 Aralık 2007 Cumartesi

Bedava Web Alanı Veren Sitelerin Listesi

Web siteniz için ücret ödemeden dosyalarınızı yükleyebileceğiniz bir site arıyorsanız, 280'den fazla ücretsiz web alanı hizmeti veren siteyi listeleyen free webhosts sitesindeki listeyi mutlaka bir gözden geçirin. Zamanla yeni sitelerin eklendiği listede, reklam vermeden bedava hizmet veren birçok site bulabilirsiniz.


Asp, php, cgi, perl, isml veya ruby gibi programlama dillerini destekleyen birçok siteyi bu listedeki detaylardan seçebilirsiniz. Listeden hizmetini beğendiğiniz sitenin adresinin yanı sıra free webhosts tarafından yapılan izlenimleri de 'review' linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tüm Bilgisayar Fontları Tek Sitede

Siteniz veya bilgisayarınız için aradığınız fontu bir türlü bulamıyorsanız bir de ddfont sitesini denemenizi tavsiye ederim. Sitede font aramanın yanı sıra en iyi 100 font ve font nasıl yüklenir bilgilerini bulabilirsiniz.

7 Aralık 2007 Cuma

WebGezegeni'nde Yazdığımız Müzik Siteleri Listesi

Müzik siteleri hakkında şimdiye kadar yazdığımız yazılarda tanıttığımız siteleri bir listede toplayalım ve güzel bi kaynak oluşturalım istedik. Web üzerinde gelişen müzik çılgınlığı, bu siteleri listeleyince daha iyi görülebiliyor. İleride bu sitelerden daha iyileri mutlaka yapılarcaktır ve bizde onları mutlaka WebGezegeni'nde sizlere yazacağız. İşte yazdığımız müzik sitelerinin listesi:


esnips - mp3 arama, dinleme ve download

imeem - en iyi online müzik dinleme sitesi

songza - youtube'un radyo versiyonu

mp3realm - mp3 arama ve direk download

deezer - web üzerinden müzik dinlenebilecek bir başka güzel site

muvibee - yerli yabancı tüm klipler

social.fm - albüme göre online müzik dinleyin

radioblogclub - blogunuza veya sitenize müzik ekleyin

hypem - blog sitelerinin günlük müzik listelerini veren bir site

gracenote - ülkeler müzik haritası

listal - en çok aranan albümler listesi

Anywhere.fm - müzik paylaşım radyosu

gnod - müzik zevkinize göre alternatif parçalar bulabileceğiniz yararlı bir site

musicmesh - alternatif parçalar bulabileceğiniz başka bir site

musicplasma - güzel arayüzü olan, sevdiğiniz parçalara göre tavsiye üreten yararlı bir site

di fm - çok iyi bir online radyo

last.fm - online mp3 radyo

mixzik - club müzik , remix seviyorsanız online dinleyebileceğiniz site

garaj - Eğer bir konsere gitmek ya da müzik dolu bir gece geçirmek için bir yer arıyorsanız buraya bakmadan dışarı çıkmayın

not: bazı adı veya linki değişen siteleri listeye eklemedik.

Bilgisayarınızdaki Pencereleri Saklama Yöntemi

Şirkette bilgisayarınız çok göz önünde olabilir ya da evde arkadaşlarınız aileniz monitörünüze her an bakabilir ve doğal olarak bu da sizi rahatsız eder. Bunu engellemeniz zordur tabi ama başkalarının görmesini istemediğiniz bir pencereyi saklayabilirsiniz.

Zhider programını kullanarak istediğiniz pencereyi görünmez hala getirebilirsiniz. Bu programın arayüzü bulunmamaktadır ama çalışan programlar listesinde görebilirsiniz. İşin güzelliği de burada zaten. Çalışan programda, sakladığınız ekranda görünmüyor :)

Programda Win+X ve Win+Y düğmeleriyle aktif olan pencereyi gizleyip yeniden geri getirebilirsiniz. Gizlenen pencere ise elbette arka planda çalışmaya devam ediyor. Mesela download yapıyorsanız işlemi kesinlikle durdurmuyor. Win+C ile de gizlediğiniz pencerelerin listesini görebiliyorsunuz.

10 Ücretsiz Antivirus ve Güvenlik Programı

Web üzerinden ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz güvenlik programlarının en popüler olanlarını bir listede topladık. Antivirüs programı arıyorsanız, kendi bilgisayarımda da kullandığım avira'yı tavsiye ederim.

AVG Antivirus 7.0 Free Edition

Avast!

Avira Antivir

Windows Defender

Ad-Aware 2007

Spybot Search & Destroy

Axcrypt - Dosya şifreleme

Truecrypt - drive şifreleme

Eraser - Güvenli soya silmek için

KeePass - Şifre güvenliği

Bedava İkon ve Düğmeler



Bir web sitesi tasarlarken detaylar önemlidir. Bu detayların başında da ikonlar ve düğmeler gelir. Klasik web tasarımı programlarında verilen ikonlardan sıkıldıysanız web sitenizde kullanabileceğiniz ikon ve düğmelerin pekçok örneğini downloadpedia da bulabilirsiniz. Hem de tek tek değil, hepsi set halinde düzenlenmiş güzel bir kaynak hazırlanmış.

6 Aralık 2007 Perşembe

Anket Sonucu ve Yeni Anket

Sitemizde yapılan '2007-8 Super Lig Şampiyonu Kim Olur?' sorusuna 1417 kişi cevap verdi. Oyların 45% ini toplayan Galatasaray 645 oyla site ziyaretçilerinin şampiyonluk için bir numaralı favorisi oldu. İkinci Fenerbahçe 419 oy ve üçüncü Beşiktaş 248 oyda kaldılar.

Yeni anketimiz ise ziyaretçilerimizin blog sitelerinde hangi kategorilerle ilgilendiği konusunda yararlı olucak. Çıkan sonuç doğrultusunda, en çok oy alan kategorilerde WebGezegeni'nde daha fazla yazı görebilirsiniz ;)

Nar'ın Faydaları

İlginç bilgiler köşesi için bugün gelen bir maili sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında her meyvanın ve sebzenin pekçok yararı var fakat Nar'ın yararları biraz değişik. Nar'ın ne kadar faydalı olduğunu buyrun sizler de okuyun:

Nar kabuğu , mazı ile toz haline getirilir.Sabah-öğle-akşam düzenli olarak içilmeye devam edilirse vücudu sıkarak frengi hastalığından kurtarır.

Nar kabukları,arpa ve buğday arasına konursa böcekler yaklaşamaz.Evde tütsüsü yapılırsa,haşereleri öldürür.Bunun içindir ki;kuşlar,haşerelerden korunmak için yuvalarına nar kabuğu koyarlar.

Ayrıca nar kabuğu,yün iplik boyamacılığında ,sarımsı bir renk elde etmek için kullanılır.

Nar taneleri

Nar,yemeğin üzerine yenirse,mide fesadını önler.

Ekşi nar taneleri,midenin hararetini önler.

Ekşi nar taneleri,safrayı teskin eder.

Ekşi nar taneleri,kusmayı önler.

Ekşi nar taneleri,safradan meydana gelen çarpıntıyı yatıştırır.

Ekşi nardan elde edilen nar ekşisi,salatalarımıza lezzet verdiği gibi,zehirlenmelere karşı da çok etkilidir.

Nar bal ile macun yapılarak yenirse,midenin iltihabını temizler.

Tatlı narın suyu içilirse,sesi açar.

Pekliği giderir.

Mideye ve ciğerlere kuvvet verir.

İşte size iki farklı uygulama

Nar suyu,yağmur suyu ile içilirse;

Kalp çarpıntısını geçirir;

Kan tükürmeye iyi gelir;

Kalbi ferahlatır ve korur.

6 gr.nar çiçeği,bir kaşık kitre ile yutulursa;

Bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir;

Dişlere kuvvet verir;

4 Aralık 2007 Salı

Web'in en iyi Tasarlanmış Css ve Flash Siteleri


Web tasarımı ile uğraşanlara ilham kaynağı olabilecek bestwebgallery sitesini gezdim bugün. İnce elenip sık dokunularak seçilmiş güzel bir galeri oluşturan sitenin de tasarımı gayet başarılı. Çok ince ayrıntıları yakalamak tasarım açısından her zaman önemlidir. Sayfaların açılış şeklinin radiobox ile bize seçtirilmesi bunlardan bir tanesi.