30 Ocak 2008 Çarşamba

100 Adet Mükemmel Bedava Wordpress Teması

2008 yılının en güzel hediyelerinden birini smashingmagazine biz blog yazarlarına en beğendikleri 100 wordpress temasını yazarak verdi. Bedava indirebileceğimiz bu temaları ve linklerini sitenin buradaki yazısında bulabilirsiniz.

28 Ocak 2008 Pazartesi

Ralli ve Linkin Park

Bu kadar güzel bir ralli klibi daha önce yapılmammıştır sanırım. Başından sonuna kadar insanı alıp götürüyor. Özellikle ralli severlerin büyük bir keyifle izleyeceği bir klip.

24 Ocak 2008 Perşembe

Nasa'dan Ay Videoları

2020 yılında Ayda bir üs kurmayı planlayan Nasa, Mars'a yapılan yolculukları bir süre durduracağa benziyor. 'Dört kişiden oluşturulacak bir ekip ile Ay'a gidecek ve oradaki alanı araştıracak. Daha sonra haftalar süren bir üs kurma çalışması başlatacaklar' diye yazıyordu eski bir telegraph yazısında.

Bu aralar ise Nasa, Ay ile ilgili videolarını çoğaltmaya başladı. Ay'a yapılan keşifleri anlatan videoları why moon sayfasının alt kısmında izleyebilirsiniz. Bunları izlemek için Real Player'a ihtiyacınız olucaktır.

23 Ocak 2008 Çarşamba

Youtube İzleyemeyenler, İzlemek İsteyenler

Arkadaşlar aslında daha öncede sitede tanıttığım bir video sitesinin adresini vericem. WebGezegeni'ni takip edenler bilirler. Tüm youtube videolarını idesktop.tv sitesinden izleyebilirsiniz. Eski tanıtım yazısını da buradan görebilirsiniz.

Mouse'u En İyi Kullanan Oyunu Kazanır

Çok hızlı veya iyi mouse kullandığınızı mı iddaa ediyorsunuz? Bu konuda arkadaşlarınızla iddaya bile girdiniz belkide. O zaman bunu ölçmenin zamanıdır. actionflash sitesindeki Mouse Avoider 2, mouse kullanımına bağlı bölümlerden oluşan bir yetenek oyunu ve size kimin daha iyi mouse kullandığını gösterecektir.

Çizgi Roman Denilince Gezilmesi Gereken Siteler

Çizgi roman, resim ve yazının bir bütün olduğu anlatıdır. Çizimdir aslında çizgi roman, objelerin çizim ile kağıt üzerinde anlatılmasıdır. Ülkemizde çok fazla olmasa da bu konuda birkaç güzel site hemen dikkatleri çekiyor.

İlk olarak resimliroman sitesini bir ziyaret edip oradaki yazıları okumanızı tavsiye ediyorum. Bu site hem forum hem de blog sitesi tadında güzel bir içerik barındırıyor. Bir de cizgiroman.gen.tr sitesi var. Bu sitede güzel bir arayüz ve içerik ile çizgi romanlar hakkında bilgiler bulunuyor.

superkahramanlar sitesinden çizgi roman ve çizgi film kahramanlarının tanıtıldığı sitede oyunlar oynanabilir, animasyonlar izlenebilir, duvar kağıdı ve simgeler indirilebilir. Bir başka tavsiyemde çizgi roman, sinemada çizgi roman uyarlamaları ve animasyonla ilgilenen bir site olan hayalsaati. Bir blog sitesi arayanlar ise realfiesta'yı ziyaret edebilirler.

Modifiye Araba ya da Tuning Siteleri

Arabamızda bir ayrıcalık yapmayı hepimiz isteriz. Daha süratli, güvenli, güçlü bir arabamız olması için arabamızı modifiye ederiz. Ülkemizde modifiye edilmiş araçlar gün geçtikçe artmakta ve modifiye araba siteleri de bu doğrultuda fazlalaşmakta.

En popüler olan modifiye sitelerinden bir tanesi ise modifiyeliarabalar sitesi. En son modifiye haberlerini okuyabileceğiniz sitede araba markalarına göre yapılan modifiyeler kategorilere alınmış. Tuning sitesinde ise pek çok modifiye edilmiş arabanın resimlerini sırayla gezebilirsiniz. Sizin için daha çok modifiye araç haberleri önemliyse o zaman modifiyem sitesi size daha yararlı olacaktır.

Modifiye edilmiş otomobiller, araç bakımı, kullanma teknikleri, duvar kağıtları ve forum bulunan turkmod sitesinde kullanıcıların resimlerini gönderdiği birçok ileri seviye modifiye araba bulabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi modifiyeye tuning de deniliyor ve eğer iyi bir tuning blog sitesi arıyorsanız size tuning53 sitesini tavsiye ederim. Bu sitede modifiye bilgileri, tuning siteleri, videolar, sanal modifiye ve haber bölümleri bulunuyor.

İlginç tuning sitelerinden bir tanesi de sanaltuning sitesi. Sanal modifiye yapılabilen modifiyeci programını sunan web sitesinde sanal tuning dersleri, resim galerileri, forum alanları bulunmakta.

Eğer tuning konusunda bir sorunuz varsa ve bir forum sitesi arıyorsanız size cardanadam sitesini öneririm. Siteye üye olmadan da konuları okuyabilirsiniz. Dolu dolu bir forum sitesi olan cardanadam da bulamayacağınız bir yanıt olacağını sanmıyorum.

22 Ocak 2008 Salı

Eski İstanbul Haritaları

Osmanlı zamanından kalma İstanbul haritalarını yabancı bir sitede bulmak gerçekten ilginç. Ülkemizden sadece İstanbul haritalarının olmadığını keşfetmem bu sitenin daha da ilginç hale gelmesine neden oldu.


Historic-cities sitesinde en eskisi 1493 yılına ait bir haritadan en yenisi 1807 yılına ait bir haritaya kadar 14 adet İstanbul haritası bulabilirsiniz. Bu harita resimlerini isteseniz yüksek isterseniz düşük çözünürlükte indirebilirsiniz. Ülkemizdeki diğer şehirler için de bu sayfadan devam edebilirsiniz.

Kadın Erkek Meydan Savaşı

Kadınlarla erkekler meydan savaşı yaparsa ancak bu reklamdaki gibi olur.

Firewall'u Atlatıp Youtube'a Nasıl Girilir?

Bazı toplu internet kullanılan yerlerde - şirketler, internet kafeler gibi - youtube sitesine video yüklemesinden dolayı aşırı bir yoğunluk olmasın diye erişim kapatılır. bir firewall kullanılır veya networkden direk olarak erişim engellenebilir. Her iki uygulamada da temel olan sitenin ip numarası ve domain adının erişime kapatılmasından ibarettir.

Firewall'u ip veya dns değiştirerek atlatmak pek kolay değildir. Bu değişimler sırasında hiçbir siteye bağlanamama tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunun yerine domain yöntemlerine odaklanalım.

Üç yöntem deneyebiliriz. Birincisi www harflerini kullanmamak. Domain olarak erişimi engellenen siteler genelde www kullanılmayınca açılır. Mesela youtube için http://youtube.com/ denenebilir. İkinci yöntem ise başka bir site üzerinden aradığımız siteye ulaşmaktır. Bunun için http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.youtube.com adresi üzerinden youtube a bağlanabiliriz. Sonuncusu ise unblockall sitesi. Buraya istediğiniz sitenin adını yazıp bağlanabilirsiniz.

Sitenizin Anlık Görüntüsünü Alın

Sitenizin ana sayfası ne kadar uzun olursa olsun tüm sayfayı bir resim dosyasında görebilirsiniz. superscreenshot sitesinde bu işlemi yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda resim diğer boyutları da seçerek daha da küçültülebilir. Örneğin Webgezegeni anasayfası, bu resim biraz küçük gibi görünse de bilgisayarda açınca detaylar çok daha net görünüyor.



Sayfanın tümünü değil de sadece üst kısmını istiyorsunuz 'top page' i işaretlemiz yeterli. Artık büyüklük ve dosyanın formatını seçmek de size kalıyor. Bu resmin avantajı sitenizin nasıl bir görüntüsü olduğunu daha iyi anlamanızı sağlaması. Renk uyumu veya uyumsuzluklarını daha rahat görebiliyorsunuz.

21 Ocak 2008 Pazartesi

Türkçe veya Yabancı Mp3 Dinlemek ve İndermek İsteyenlere

Bu tür bir sürü site var ve çoğunluğuda sahte diye düşünüyor insan hemen bu başlığı okuyunca. Bende mp3 indirebileceğim bir site haberi alınca ilk olarak böyle bir sitenin varlığını araştırırım. Bu seferki sitede tüm mp3 arama sitelerini bir araya getiren bir arama motoru yapılmış gibiydi. Bahsettiğim site seekmp3. Sitede o kadar çok insan arama yapıyorki sahipleri yeni serverlara geçiş yapıyorlar. Bu yüzden belki ilk girişinizde siteyi yeniden yüklemeniz gerekebilir.

Herhangi bir arama yaptığınız zaman size bulabildiği tüm sonuçları döken sitede istediğiniz parçayı anında dinleme şansınız var. Arama sonuçlarında 'Listen' linkine tıkladığınızda küçük bir pencere açılıyor. Buradaki basit ve güzel bir uygulamayla şarkınızı dinleyebiliyorsunuz. E tabi 'Download' linkine basınca da şarkıyı bilgisayarınıza kaydedebiliyorsunuz.

Resimlerinizi Eskileştirin

Photoshop programının pek çok efekti var ama bunları çözmek amatör kullanıcılar için biraz zor. Ben de photoshop da amatör bir kullanıcı olarak internet üzerindeki derslerden faydalanıyorum. Sitelerde bulduğum yararlı ve resimli açıklamalar programı kullanmamda ve istediğimi yapmamda epey bir yardımcı oluyor.

Bir resmimin daha eskiymiş gibi görünmesini istiyordum ve tam da aradığım dersi veerle blog sitesinde buldum. Adım adım ne yapacağım anlatılmış. Bu mülemmel anlatımı sizlerle de paylaşmak istedim.

İstediğiniz Resmi FavIkon Yapın

Sitenizin url'inin yanında görünen küçük resme bildiğiniz gibi favicon deniyor. Bu sitenizin görüntüsü açısından iyi bir ilk izlenim. Faviconlar sabit olabildiği gibi animasyonlu da olabiliyor. Yukarıdan aşağıya doğru dönenler genelde en fazla tercih edilen hareketli favikonlar.


Aklınızda siteniz için güzel bir favicon resmi varsa bunu chami sitesinde bir .ico dosyasına çevirebilirsiniz. Siteden indireceğiniz zip dosyasında hem .ico dosyanız hem de 16x16 pixel boyutlarındaki .png dosyanız olucaktır.

18 Ocak 2008 Cuma

Hangi Doktor Bilemiyorum Ama Kendisini Çok Sevdim


Hayatın güzelliklerini kurallara tamamen saplanmadan yaşamak gerektiğini anlatan güzel bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum...

S: Kardiyovasküler eksersizlerin hayatı uzattığını duydum, doğru mu?
C: Kalbinin ömrün boyunca atacağı sayısı bellidir, hepsi bu işte..
Eksersizle bu sayıyı yeme.
Herşey zamanla eskir.Kalbini hızlandırmak hayatını uzatmıyor;
Bu, arabayı hızlı kullanınca ömrü de uzar demek gibi birşey.
Uzun mu yaşamak istiyorsun ? O zaman uyu
--------------------------------------------------------

S: Eti bırakıp daha fazla meyve ve sebze mi yemeliyim ?
C: işin özünü yakalamalısın. inek ne yer ? Saman ve mısır. Bunlar ne ?
Sebze. O zaman bonfile yemek sebzenin vücuda en uygun kazandırılma mekanizmasıdır.
Hububat mı yemek istiyorsun, Piliç ye. Yeşillik mi istiyorsun, biftek ye. Domuz bile tüm sebze ihtiyacını karşılar.
--------------------------------------------------------

S: Alkolü azaltmam mı lazım ?
C: Asla, şarap üzümün suyudur, Brandi damıtık şaraptır, daha özlüdür,
Bira tahıldır,kafana dikebilirsin
--------------------------------------------------------
S: Vücut yağ oranımı nasıl hesap etmeliyim ?
C: Bir gövdeniz ve yağınız varsa oran bire birdir. iki gövdeniz bir
yağınız varsa ikiye birdir, bunun gibi

--------------------------------------------------------

S: Düzenli Jimnastiğe devam etmenin faydaları nedir ?
C: Bir fayda bile düşünemiyorum. benim mantığım; ağrı yoksa.. herşey
yolunda!
--------------------------------------------------------

S: Kızartmalar kötü müdür ?
C: SEN BENİ DİNLEMİYORSUN GALİBA !!! Yiyecekler nebati yağda kızartılıyor. hatta yağa doyuyor. Daha fazla bitkisel gıdanın neresi kötü
--------------------------------------------------------

S: Çukulata benim için kötü müdür ?
C: Deli misin, HEY. Kakao tanecikleri !
Yani, Başka bir cins bitkisel gıda !!!. çevredeki en mükemmel tat verici yiyecek
--------------------------------------------------------

S: Yüzmek formum açısından iyi midir ?
C: Yüzmek formun açısından iyi olsaydı, Balinayı bir düşünsene
--------------------------------------------------------

Umarım bu açıklamalarla yiyecekler konusunda kafandaki tüm
karışıklıklar netleşmiştir

Ve Unutma :

Hayat, mezara en çekici ve düzgün formla gidilecek bir seyahat değildir.
Aksine, yalpalaya yalpalaya, bir elde Chardonnay şarap, diğerinde çukulata, vücut bitmiş tükenmiş halde ama çığlıklarla : Wooo, Hooo ne seyahatti be !

17 Ocak 2008 Perşembe

Artık Müzik Dinlemek İçin Messenger Yeterli


Eğer msn kullanıyorsanız music@MessengerPlayer.com kullanıcısını listenize eklemekle favori müziklerinizi nereden dinleyebileceğiniz konusunda yardım alabilirsiniz. Eklediğimiz aslında bir internet robotu. Sizin gönderdiğiniz cümleleri arama kelimesi olarak algılayıp size en iyi cevabı dönücektir. Elbette muzik konusunda bir şeyler yazmanız daha mantıklı olucaktır. Grup adı veya şarkı adını yazdığınızda size bulduğu en iyi cevabı link olarak vericektir.

Eğer msn kullanmıyorsanız messengerplayer adresinden arama yapabilirsiniz. Bu turuncu yeşil sayfada sağ üst tarafta bulunan arama kutusuna istediğiniz sanatçı veya parça adını yazın ve enter a basın. Sayfada basmak için herhangi bir arama düğmesi bulunmaması da ilginç bir durum.

Arama sonuçları hemen karşınıza geliyor ve sıradaki ilk parça daha siz başlatmadan kendi çalmaya başlıyor. Sitenin de dediği gibi artık boşu boşuna mp3 indirmaye gerek yok. İnternette bu kadar çok müzik dinleyebileceğimiz siteler oluşmasının en güzel yanı da, gittiğimiz ve internet bağlantısı olan her yerden sevdiğimiz müzikleri dinleyebilmemiz.

16 Ocak 2008 Çarşamba

İnternette Bulmaca Çözmek İsteyenler İçin Bir Liste


Artık herşeyin bilgisayarlarda yapıldığı günümüzde elbette bulmacalar da bilgisayarlardaki yerini aldı. Hatta internet dünyasında da yerini aldı. Hem de çok başarılı ve eğlenceli siteler ile.

Bulmaca çözmeyi seven arkadaşlar bu siteleri hemen favorilerine eklesin derim. Araya birkaç tane de zeka oyunları sitesi ekledim. Güzel bir liste oldu sanırım.

Akıl Oyunları - Aylık yayımlanan mantık ve matematik oyunları dergisinin internet sitesi.

Birbulmaca.net - Kelime avı, anagram, dört işlem, kare karalama ve palindrom gibi bulmacalar içerir.

Kare Bulmaca - Günlük ödüllü kare bulmacaların çözüldüğü bir site.

Otuz Oyun - Zeka oyunları ve çözüm teknikleri, yarışma duyuruları ve blog bölümleri yer alıyor.

Puzmo - Kategorilere ayrılmış çeşitli boyutlarda yapbozlar yer alıyor.

Puzzle Cenneti - Çeşitli puzzle oyunları bulundurur.

Seki Zeka Oyunları - Go oyununun tarihçesi, oynanış biçimi ve ürünlerin tanıtımları yer alıyor.

Süper Bulmaca - Puzzle, sudoku, sayı avı gibi çeşitli bulmacaların sunulduğu sitede ayrıca bilgi yarışması ve forum bölümleri de yer alıyor.

Türkiye Zeka Vakfı - İdari yapısı, amaç ve hizmet konuları, etkinlik duyuruları ve site üzerinden oynanabilen çeşitli zeka oyunları yer alıyor.

Yapboz Arşivi - Çeşitli kategorilerde yapbozların bulunduğu bir site.

15 Ocak 2008 Salı

Ülkemizin Kış Sporları Siteleri


Kayak veya snowboard yapmak için diğer ülkelere göre çok daha şanslı olduğumuz söylenebilir. Yalnız tek sorun kış sporlarının pahalı olması. Bu yüzden birçok insanın kayak yapmasını düşünmek imkansız. Yinede kış sporları tesislerimiz her geçen gün daha da gelişiyor. Kış sporları web siteleri de bu oranda gelişimini sürdürüyor. Ülkemizin başarılı kış sporları sitelerini bazı kaynaklardan araştırdım ve sonuç olarak böyle bir liste oluştu:

Artistik Buz Pateni - Artistik buz pateni hakkında genel bilgiler, ünlü patencilerin hayat hikayeleri, Türkiye ve Dünya'dan haberler, yarışmalar, video arşivi ve çeşitli bağlantılar.

Buboarders - Boğaziçi Üniversitesi Snowboard Takımı'nın sayfasında takım ve snowboard ile ilgili bilgiler, haberler ve fotoğraf galerisi bulunuyor.

Buzpaten.com - Galleria Buz Pisti İşletmesi'ne ait sitede; spora ilişkin haberler, duyurular, bilgiler, kurs programları ve mağaza bölümleri yer alıyor.

Davras -
Isparta Davras kayak merkezi'ne ulaşım, konaklama, pistler, liftler ve Isparta hakkında bilgiler yer alıyor.

Fun On Ice Buz Pateni Pisti - Bursa'da yer alan buz pateni pisti ve buz pateni eğitimleri hakkında bilgiler, fotoğraf galerisi ve video arşivi yer alıyor.

Kar Kalınlıkları - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün çeşitli kayak merkezlerindeki kar kalınlıklarını öğrenebileceğiniz sayfası.

Kartalkaya - Bolu Kartalkaya kayak merkezinde yer alan pistler ve oteller ile ilgili bilgiler.

Kartutkusu - Kayak ve snowboard tutkunlarının buluştukları en büyük forum.

Kayak Bülteni - Kayak turları, kayak merkezleri ve mağazalar hakkında bilgiler yer alıyor.

Kayak Rehberi - Yurtiçi ve yurtdışı kayak merkezleri, yarış haberleri, malzeme seçimi ve teknik bilgiler.

Kayak Türkiye - Kayak merkezleri, oteller ve kayak hocaları ile ilgili bilgiler, malzeme satışı yapan mağazaların listesi, ikinci el kayak malzemeleri, kayak turları, kar kalınlığı bilgileri ve haberler yer alıyor.

Radikal Kayak Turu - Kayak merkezlerine turlar düzenleyen firmanın sayfasında kayak merkezleri, kayak ve snowboard hakkında genel bilgiler, malzeme satıcıları, kayak ve snowboard okulları, ikinci el malzeme ilanları yer alıyor.

SnowboardTR - Kayak merkezleri hakkında bilgiler ve pist eleştirileri, snowboard felsefesi, temel bilgiler, hava ve kar durumu içeriyor.

Timo Dorukkaya Snowboard School - Kartalkaya'da bulunan snowboard okulunun eğitimleri, Dorukkaya Otel bünyesinde bulunan pist ve rampalar içeren eğlence parkının tanıtımı.

Turk Ski - Kayak sporu bilgi ve haberleri, kayak kros, alp disiplini ve tekerlekli kayak hakkında teknik bilgiler, eğitim organizasyonları ve kayak merkezleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Listeye tavsiye edebileceğiniz siteleri bekliyorum.

Blog Dünyasının Yararlı Siteleri

Ülkemizde blog yazmanın kolay olmadığını hemen hemen hepimiz biliyoruz. Eğer blog yazmaya yeni başlayacaksanız ilk başta bu gerçeği göz önünde bulundurmanız gerekir. Çünkü size yardımcı olucak çok fazla site yoktur. Bu kıyaslamayı elbette yurt dışına göre yapıyorum. Digg veya delicio.us gibi siteler pekçok yabancı blog yazarını hergün meşhur ediyor. Bizim yazılarımız ise bizleri günlük takip eden okurlarımız tarafından okunuyor. Açıkçası bana bu yetiyor. Zaten bir blog yazarının amacı ünlü olmak olmamalı, bilgi vermek, yararlı yazılar yazmak olmalı.


Bir blog kurduktan sonra size en yararlı olabilecek site elbette blograzzi. Türk blog küresinin en iyi dostu olan blograzzi kimseyi ayırmıyor, profesyonel veya amatör herkese kapısı açık. Bu yüzden takdir ve tebrikleri fazlasıyla hakediyor. Bence her blog yazarı sitesini buraya eklemeli, buradaki sitelere yorumlar yazmalı, kendi sitesi için aldığı yorumları değerlendirmeli. Böylece blog konusunda pekçok fikir edinmiş olabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin de gelişiminde yardımcı olucak fikirler edinebilirsiniz.

Beğendiğim ve tavsiye edeceğim bir başka site ise bumerang. İlk başladığında böyle birşey olucağına inanmamıştım ama sitemin reklamlarını hürriyet internet sitesinin ana sayfasında görünce kesinlikle inandım. Bumerang bize çok güzel bir imkan sunuyor. Biz sitemizde onların reklamlarını gösteriyoruz, onlarda bizim sitemizin reklamını gazetenin sitesinde günde en az 3000 kere gösteriyor. Gayet mantıklı ve blog yazarlarına çok yararlı bir sistem.


Blog sitenizi nereden alacağınız ise elbette size kalmış. Ülkemizde ise bu işi en iyi yapan ve blog yazarlarına destek veren site olan blogcu sitesini bir ziyaret edin derim. Ben blog yazmaya başlarken pek yönlendiren olmadığı için blogcu'da başlamadım. Sonra da burada başladık burada devam diyerek blogspot'da devam ettim. Bir diğer site açabileceğiniz adresler ise blogsayfasi veya blogkur olabilir. Ücretsiz Türkçe blog hizmeti veren bu siteler de takdir edilecek sitelerimiz arasındadır.

Eğer yazılarınızı daha fazla insanın okumasını istiyorsanız, onları bazı sitelere gönderebilirsiniz. Bu siteniz için ilk başta yararlı gibi görünse de sonradan zararlı olur. Yazılarınızın orjinal halini sitenizde saklamanız her zaman en iyi seçimdir. Çünkü arama sitelerinde genelde sizin siteniz değil, yazınızı gönderdiğiniz siteler üst sıralarda çıkarlar. Yine de, yeni blog açan arkadaşlar sitelerinin biraz isim yapması için bildirgec, oyyla veya limk gibi sitelere yazılarını gönderebilirler.

Herkese başarılar ve bol ziyaretçili yazılar dileklerimle...

13 Ocak 2008 Pazar

Türkçe Blog Arama Siterleri

Yabancı blog arama sitelerinin web gezegeninde cirit attığı günümüzde Türkçe blog arama sitelerini ise parmakla saymak mümkün. Bunun sebeplerinin başında blog sitelerinin ülkemizde hala yurtdışındakiler kadar ilgi görmemesi. Oysa herkes bir blog sitesi açabilir ve diğer blogları da okuyarak birbirine destek verebilir. Bu destek büyüdükçe okuyucu sayısı da sitelerin kalitesi de artacaktır. Böylece Türkçe blog arama motorlarının sayısı da fazlalaşıcaktır.


Blogara.net : Site ingilizce ama listelenen siteler Türkçe. Neden böyle bir uygulama olduğunu bilmiyorum ama Türk blog sitelerini bulabildiğim bir kaynak olduğu için ekledim.

Google Blog Arama : Klasik google'un blog arama sayfası. Sitelerde yazılan son yazılara ve sitelerin isimlerine göre arama yapabilmesi önemli. Gelişmiş arama seçenekleri ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

Blogmu.net : Güzel tasarımlı, canlı renklerin kullanıldığı basit bir Türkçe blog arama sitesi. Sitenizi bulabilmeniz için sitenizi eklemenizin gerekiyor.

Bloglar Alemi : Buradaki arama motoru aslında sitesnin kendi arama motoru değil. Site aramanet'in blog arama sayfasına yönlendiriyor.

Aramanet : Kendi dizinindeki blog siteleri arasında arama yapan bir site.

Hemenmi Blog Arama Motoru : Google üzerinden blog araması yaptıran bir site.

Photoshop ile Web 2.0 Logosu Nasıl Yapılır?

Sitenize yeni bir logo yapmak istiyorsunuz ve biraz da photoshop bilginiz var. O zaman hemen typpz sitesinde photoshop dersini 15 dakikada bitiriyor ve yeni bir web 2.0 logosu nasıl yapılır öğrenebiliyoruz.

Yalnız bu ders ingilizce ama resimlerle anlatım olduğundan çok da ileri seviye ingilizce bilmenize gerek yok.

9 Ocak 2008 Çarşamba

100 Adet Muhteşem Wordpress Teması

100 adet bedava wordpress teması hem de hepsi özene bezene yapılmış. Fazla söze gerek yok, sitenizde kullanabileceğiniz birbirinden güzel wordpress temalarını burada bulabilirsiniz.

5 Ocak 2008 Cumartesi

Web 2.0 Tasarım Rehberi

Web tasarımı ile uğraşan arkadaşlar için güzel bir siteyi gezdim bugün. Eskiden bir ara bende web sitesi tasarımıyla uğraşırken bu gibi sitelerden çok yararlı bilgiler elde ediyordum. webdesignfromscratch sitesindeki web 2.0 tasarım rehberi de sitelerini 2.0 düzeninde tasarlamak isteyen tasarımcılar için pekçok bilgi içeriyor.


15 konudan oluşan rehberde basitlik, daha az kolon sayısı, güçlü renkler gibi önemli konular da kolay ve anlaşılır bir şekilde işlenmiş. Örnek sitelerin görselleriyle zenginleştirilen rehberde gerekli yerlerde linkler eklenmiş.

Torrent Aramalarınızı 12 Sitede Birden Yapın

Son zamanların en meşhur torrent sitelerinde aynı anda arama yapmak istemez misiniz? O zaman mininova, pirate bay ve isohunt gibi 12 sitede birden - şimdilik 12 - arama yapan youtorrent torrent arama motorunu bir ziyaret edin derim.


En çok kullanıcıların olduğu sonuçların en üsste gösterildiği sitede ajax teknolojisi kullanılarak çok güzel bir tasarım yapılmış. Arama sonuçlarına tıklandığında ilgili siteye yönlendiriyor. Siteden direk olarak indirilmemesi gayet mantıklı çünlü yönlendirilen sitede yorumlara bakarak dosyanın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

4 Ocak 2008 Cuma

Lost 4. Sezonu ile Geri Dönüyor - Tanıtım Videosu

Uzun zamandır beklediğimiz, kafamızda pekçok soru bırakan ve hiçbirini cevaplamayan, ama heyecanın hat safhada olması sayesinde izlerken ekrana yapıştıran dizi lost bu ay sonunda gösterime başlıyacak. 31 Ocak 2008 günü Amerika'da abc kanalında gösterilecek dizinin yeni sezonunun ilk bölümü de ertesi gün torrent sitelerine düşecektir. Dizinin tanıtım videosunu - Türkçe altyazılı - izlerken bile heyecanlandım, özlemişim gerçekten...

Masaüstünüz İçin Kaliteli Duvar Kağıtları

Bilgisayarınızda güzel bir masaüstü resmi olsun istiyorsanız bugün ziyaret ettiğim interfacelift sitesine bakmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki gibi güzel duvar kağıtlarından bir sürü bulabilirsiniz.


Günlük olarak güncellenen sitede kategoriler arasında da arama yapılabiliyor. En çok indirilen ve en çok bakılan duvar kağıtlarını da görebilirsiniz. Duvar kağıtlarını indirirken de istediğiniz boyutları seçebiliyorsunuz.

Zeka Oyunları

Görsel ve kelime oyunları bize kendimizi sınama, zihnimizi çalıştırma şansı verir. Bu oyunlardaki başarı gerçek zihin gücümüzü gösterecek diye bir sonuç çıkaramayız elbette ama en azından pratik düşünme yeteneğimizi geliştirebiliriz.

gamesforthebrain sitesinde birçok görsel oyun bulunmakta. Resimlerdeki farklılıkları bulmaktan, satrança kadar pekçok değişik oyun türünü seçebilirsiniz. Ayrıca kelime oyunları için de 'word games' linkine tıkladığınızda yeni bir bölüm aynı sayfada açılacak ama tabiki bu oyunlar ingilizce.


Oyunlarda bölümleri geçtikçe ilginç bonuslarda veriliyor. Mesela 'Crime Scene' oyununda 150 yaptığımda bir bonus numarası verdi. Bunu bir kenara kaydedip daha sonra ana sayfanın altındaki bonus room linkinden bu numarayı girince, yukarıda gördüğünüz Edouard Manet'in 1869 The Balcony resmini hediye etti. Tabiki dijital olarak :) Oyunda 200 yaptığımda ise bonus bir oyun linki verdi. featured-flyplane oyununu sadece bende kalmasın sizde oynayın.

3 Ocak 2008 Perşembe

Güzel Bir Hediye: Fotoğraftan Yağlı Boya Resim

Eşinizin, sevgilinizin, ailenizden birinin, evcil hayvanınızın veya bir arkadaşınızın doğum günü yakınlardaysa ve eğer gerçekten ilginç bir hediye almak istiyorsanız size bir tavsiyem olucak: Güzel bir tablo.

bir fotoğraf

Bu nasıl mı olucak? İlk olarak çok beğendiğiniz, 'bu fotoğraf tablo olsa ne güzel olurdu' dediğiniz bir fotoğrafı seçin. Daha sonra paintyourlife sitesine girin. Bu site bilgisayarınızdan yükleyeceğiniz herhangi bir resmi, ressamlarına tablo olarak yaptırıyor ve size gönderiyor.

yukarıdaki fotoğrafın tablosu

Böyle bir hediyeyi nasıl yapacağınız adım adım sitenin bu sayfasında anlatılmış. Tüm fiyatlarda burada verilmiş. Tüm dünyaya gönderim yaptıklarını belirten sitede bazı müşterilerin videolarını da izleyebilirsiniz.

Bir Logo Nasıl Tasarlanır?

Logo şirketler, ürünler, web siteleri için çok önemlidir çünkü bir ürünün, firmanın ya da hizmetin isminin, harf ve resimsel öğeler kullanılarak sembolleştirilmesidir. İnternetin büyük bir web gezegeni haline gelmesinden sonra logoların önemi daha da arttı. Akılda kalıcı bir logo tasarımı, firmayı ya da ürünü insanların her zaman hatırlamasını sağlayabiliyor.


Bugün internette dolaşırken çok ziyaret edilen bir logo dersleri sayfasına rastladım ve birkaç derslerini de inceledim. Pekçok değişik logonun incelendiği elogodesign sitesinde 50 adet seçilmiş logo tasarımının nasıl yapıldığı detaylarıyla adım adım anlatılmış. Anlatım ingilizce ama tasarımcı arkadaşlar için çok yararlı bir kaynak olucaktır.

Can Sıkıntısına Son! Web Üzerinden 'Tower Defense' Oynayın

Oyun oynayan arkadaşlarım özellikle de 'warcraft' oynayanlar 'tower defense' oyunlarını bilirler. Bilmeyenler için kısa bir özet geçmek gerekirse: kendi alanınızda kuleler kurarak sağdan soldan vs. gelen düşmanları yokederek amaçlarına ulaşmasını engellemek olarak anlatılabilir. Türkçe'ye çeviricek olursak 'kule savunması' diyebiliriz.


kongregate sitesinde bağımlılık yapan bu oyunu oynayabilirsiniz. Ama dikkatli olmanızda yarar var, insan bir kaptırdı mı bırakması zor oluyor. Ben dün akşamdan beri bu oyunu oynuyorum ve bir türlü bırakıp da sitede tanıtamadım. Artık boş vakitlerinizde oynayacağımız güzel bir oyunumuz daha var. Oyunu çözmek zor gelebilir ama biraz anladıktan sonra zevkle oynayacağınıza eminim.