31 Temmuz 2009 Cuma

İnanılmaz Dublör

Aksiyon filmlerinin vazgeçilmezleri arasında olan dublörler inanılmaz işler yaparak filmlere renk katıyor. Bugün videoları izlerken bir tanesine rasladım. İşte Fransız bir dublörün yeteneklerini sergilediği video...



Bir Kadının Seks Günlüğü (2008) (Diary of a Nymphomaniac)

Sinemalarımızda geçen hafta gösterime giren 'Bir Kadının Seks Günlüğü' gerçekler üzerine kurulmuş bir drama filmi. Nenfomani hastası bir kadının günlüğünden olayların anlatıldığı filmin başrolünü Belén Fabra oynuyor.

Oyunuculuk yönünden filmi oldukça başarılı buldum. Zamanımızda oyunculuk pek önemli olmadığı için Imdb sitesinde puanının düşük olduğunu düşünüyorum. Görsel ve ses efektlerinin fazlaca kullanıldığı bir film olsaydı 4.9 değil 7 puanın üzerine kesin çıkardı. Zaten verilen oy sayısı da oldukça az. Genelde bayanların daha yüksek oy verebileceği bir film olan 'Bir Kadının Seks Günlüğü' en az 7.0 puanı hak ediyor.

Film dram türünde olsa bile içinde biraz da macera yer alıyor diyebiliriz. Aslında Valére (Belén Fabra)'nin içinde bulunduğu duruma karşı verdiği savaş ve kurtuluş mücadelesi izleyenleri bir nevi maceraya sürüklüyor.

Eğer dram filmlerini seviyorsanız bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. 18 yaş sınırını da unutmamak gerek. Bu filmi izlerken kesinlikle açık fikirli olunmalı ve nenfomaninin bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.


30 Temmuz 2009 Perşembe

Unutulmaz Filmlerin Unutulmaz Arabaları

Filmlerde konu elbette önemli ama öyle filmler varki içinde bir araba olmasa film de olmayacak neredeyse. Bu tarz filmlerdeki arabalar içinde ayrı bir karakter yazılmıştır eminim. O kadar çok film geliyor ki aklıma aralarından seçmek için bir liste yaptım. En beğenilen ve meşhur olanlar hakkında bazı güzel anıları gelin birlikte hatırlayalım...

DeLorean
Bu geleceğin arabası elbette 'Geleceğe Dönüş' serisindeki filmlerden hatırlıyacağımız DeLorean. İkinci filmin sonlarında doktorun arabayı muz kabuklarıyla çalışmasını, üçüncü bölümde artık uçarak hız limitini geçmesini ve 88 mil ile zamanda yolculuğa çıkmasını kim unutabilir ki. Bu detayları unutabiliriz ama DeLorean efsanesi her zaman akıllarımızda yerini almıştır.

Ecto-1
Bir başka unutlmaz araba da 'Hayalet Avcıları'nın Cadillac'ı. Aslında bir ambulans olan Cadillac 1959 model. Bu araç bir ara ebay de açık arttırmaya çıkmış ama yeterli ilgiyi görmeyerek istenilen fiyata ulaşılamamıştı.

Herbie

Zamanın en meşhur arabası diyebiliriz sanırım Herbie için. Eğer bir Herbie filmini hala izlemediyseniz mutlaka bir dvdsini edinin ve en kısa zamanda izleyin derim. Çok muhteşem filmler olmasa da bir araba bu kadar mı sevimli olur ve film sadece onun için izlenir ilginç doğrusu.

Land Speeder

Bir araba diyemeyiz belki ama 'Yıldız Savaşları' filminden tanıdığımız land speeder'a değinmeden geçemiyeceğim. Bu efsane filmi efsane yapan küçük detaylardan bile olsa tekerleksiz olması ve yer yüzeyine değmeden gitmesi unutulmazdı.

5.Element Taksi

Havada giden arabaları düşünürken '5. Element' filmindeki taksilere değinmeden geçemiycem. Bir filmde küçücük bir ayrıntı bile olsa üzerinde gerçekten çok uğraşılmış bu taksilerin. Hava tarafiği olan geleceğin şehirlerindeki bu taksilerde unutulmazlar arasındaki yerlerini çoktan aldılar.

Daha aklıma gelen birçok araba var elbette. Kara şimşek'deki Kit, Transformers'daki Camaro yani Bumblebee, Batman'den Batmobile, Ben Robot'dan Audi RSQ, Azınlık Raporu'ndaki Lexus 2054 bunlardan bazıları...

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Yetenek, Beceri ve Şans ile Herşey Mümkündür

Gerçekten ilham verici, insanoğlunun yapabileceklerinin ne kadar sınırsız olduğunu anlatan bir video...



28 Temmuz 2009 Salı

Ünlü Filmlerden Yakaladığımız Bazı Detaylar

Filmler hayatımızı hiç etkilemiyor dersek yanlış olur. Bu konuda biraz düşünürsek aklımıza pekçok detay gelebilir. Yeni öğrendiğimiz ve unutup tekrardan hatırladığımız değerlerimiz bu detayların başında gelebilir. Aslında bir filmden, kitap gibi birşeyler öğrenmek de isteriz. Boş geçirilmiş 2 saatten sonra 'Ne kadar kötü bir filmdi' dememizin nedenide bize hiç birşey katmamış olduğundandır. Gelin birlikte düşünelim hangi filmlerden neler öğrenmişiz ne tür detaylar yakalamışız...


Milyoner'den 100 doların üzerinden benjamin franklin'in olduğunu...
Vanilya Gökyüzü'nde 'open your eyes' alarmının sabahları uyanmak için ne kadar güzel olduğunu...
Esaretin Bedeli'nden sabırlı olmayı...
Olağan Şüpheliler'den nasıl yalan söyleneceğini...
Yüzüklerin Efendisi'nden arkadaşlığı...
Wall-e de gerçek sevginin nasıl olması gerektiğini...
Devrim Arabalarında inanç ve çalışmanın ne kadar güçlü olduğunu...
Wrestler'da hayatın acımasız yüzünü...
Benjamin Button'dan sorgusuz aşkı...
Rocky serilerinde azmin zaferini...
Dünyanın Durduğu Gün'de dünyamızı yoketmeyi durdurmamız gerektiğini...
Big Fish de hayal dünyasını...
Bourne serilerinden macerayı...
Buz Devri'nde hayvan sevgisini...
Shrek'de eski masalların ne kadar güzel olduğunu...
Matrix'de sinema dünyasının neler yapabileceğini...
Kara Şovalye'de oyunculuğu...
Forest Gump'da hayatın süprizlerle dolu olduğunu...
Yedi'de gizemi ve korkuyu...
Ucuz Roman'da Paris'de ki Mcdonalds'larda bira içilebildiğini...
Sil Baştan'da deniz kenarında bir evimiz olması gerektiğini...
Dövüş Kulübü'nde bir filmin nasıl yönetileceğini...
Akıl Defteri'nde notlar almamız gerektiğini...
Gran Torino'da vatanseverliği...
Prestij'de rakabetin abartılmamasını...
Nemo'da ailenin ne kadar kutsal olduğunu...
Schindler'in Listesi'nde küçücük bir yardımın bile insanlar için ne kadar değerli olduğunu...
Amerikan Güzeli'nde hayatımızın nasıl köreldiğini...
Oyuncak Hikayesi'nde çocukluğumuzun ne kadar güzel olduğunu...

... ve şu anda aklıma gelmiyen birçok filmde bir sürü detayı öğrenmişiz. İşte şimdi sinemaya gidilir :)

27 Temmuz 2009 Pazartesi

Blog Dünyasından Yararlı Yazılar Serisi - 1

Yeni bir yazı dizisinin ilk yazısıyla beraberiz arkadaşlar. Bu yazılarda blog dünyasından iki yararlı yazıyı sizlere tavsiye edeceğim. Bunlardan biri yurt dışından, diğeri de yurt içinden olucak. Olabildiğince yararlı ve güncel yazıları sizlere tavsiye edebilirsem ne mutlu bana. Evet, gelelim ilk yazımın konularına...


Sitenizi Modern Gösterin

İnternet sitenizi yaptınız ama görünümünde biraz değişiklik yapmak istiyorsunuz. Yeni intenet modasına uygun daha modern bir görünüş olabilir mesela. Üstelik bunu birkaç küçük ayrıntı değiştirerek yapmak da çok güzel olmaz mıydı? Elbette bu çok kısa zamanda güzel bir değişiklik olabilirdi. Peki böyle bir değişikliği nasıl yapacağız?

Buildinternet sitesinde 8 adım ve 5 dakikada sitenizi nasıl değiştireceğiniz ve popüler yapacağınız hakkında ince detayları bulabilirsiniz. Gayet sade ve hedefe yönelik yazılmış bu yazıdaki her adımı uygulamanıza gerek yok elbette. Sitenize uygun olanları uygulamanız yeterli olucaktır.


Fotoğrafçılar Mutlaka Okumalı

'Ülkemize İlk Defa Geliceklere Tavsiye Edilebilecek Siteler' yazımda panoramik görünümlü resimlerle yapılan sunumları görmüştük. Beğendiğim blog yazarlarından olan Hakkı Ceylan bugünkü yazısında ise polar panorama ile ilgili detaylı bir anlatım yapmış.

Photoshop ile adım adım yapmamız gereken herşey anlatılıyor. Gerçektende merak edilen bir konu olan polar panoramanın nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir yazı.

Blog Dünyasından Yararlı Yazılar Serisi - 2


40+ En Beğenilen Türkçe Forumlar Listesi


Kafamıza takılan bir soruyu kimse bilmiyorsa hemen web üzerinde arama yaparız. Yine de sonucu bulamadıysak en iyi yol uygun bir foruma yazmak ve cevap beklemektir. Üyelerinin bilgilerini paylaştığı sosyal ortamlar forum olarak adlandırılır. Bir portalden farklı olarak forum sitelerinde içeriği kullanıcılar belirler. Bu yüzden forum siteleri bilgi arayanlara en yardımcı kaynaklar olarak bilinir.

Gazetelerden sonra en çok ziyaret edilen sitelerin başında forumlar gelir. Ülkemizdeki forumlar günümüzde oldukça geniş içeriğe sahiptir ve yabancı sitelerle boy ölçüşebilecek seviyeye gelmiştir. Bende, yeni bilgiler ve yeni arkadaşlar edinebileceğimiz bu sosyal platformların hepimize kaynak olabilecek bir listesini hazırlamak istedim. Eksiklerim mutlaka vardır, belirtmeniz halinde listeye ekleyebilirim. İşte en beğenilen Türkçe forumlar listesi:

1Forum.Net - Herkesin 1Forumu Olmalı

Antoloji Forum - Serbest kürsü ile hayatın her alanında yazışma imkanı sağlayan forum.

Araç Forum - Marka forumları, alım-satım ilanları, modifiye hakkında bilgiler, videolar ve resim galerileri bulunmaktadır.

Bicili - Aşk, eğlence, geyik, dini paylaşımlar, bilgisayar ve spor üzerine mesajlaşmalar barındıran genel içerikli forum sitesi.

Ceviz Forum - Programlama, bilgisayar dünyası, grafik ve tasarım gibi çeşitli konularda tartışma imkanı sunuyor.

Dipsiz Kuyu - Ağırlık olarak edebiyat, felsefe, kültür ve sanat konularının tartışıldığı panolara ulaşılabilir.

Donanım Haber Forum - Sık sık güncellenen haber forum sitesi.

Düzgün - Oscommerce ile e-ticaret konusunda destek veren forum sayfası.

Edebi Sohbet - Edebi yazılar ve üyelik gerektiren sohbet bölümü bulunuyor.

Fikrin - Üyelerin fikirlerini sundukları ve fikirlere yorumlar yazabildikleri panolara ulaşılabilir.


Formistan - Kaliteli üye kadrosu, güncel teknoloji haberleri, en güzel avatarlar ve nickler, resim galerisi, aşk hakkında herşey, moda, magazin ve sevdiğiniz sanatçılar hakkında forumlar.

Forum Renkli - Türkiyenin En Renkli Arkadaşlık, Sohbet ve Paylaşım Platformu

Forum Ti - Ti portallarının forumu - Geniş ve düzeyli içerik.

Forum TR - Dünyanın en büyük Türkçe forumu

Forum Türkiye - Arkadaşlarınızla sınırsız paylaşım ve eğlence için seviyeli bir forum ve arkadaşlık portalı.

FoRuMLiKe.NeT - Forum,Nokia, SonyEricsson, smf, flatcast, vbulletin, türk, radyo, programlar, emo resimleri, webmaster, script.

Forumuz.Net - Türkiyenin paylaşım platformu

GrandePuntoTR - Grande Punto modeline özgü teknik ve sosyal forumlar bulunuyor.

Harabe - Sohbet amaçlı bir tartışma ve forum sitesi.

Hondam - Honda modelleri, teknik forumlar, modifiyeler, yeni teknolojiler ve makaleler bulunuyor.

İyinet - Arama motoru optimizasyonu, e-ticaret ve hosting gibi konularda tartışma ortamı sunuyor. Üyelik için davetiye gerekiyor.

İzafet - Teknoloji, kültür ve sanat, yaşam, siyaset gibi konularda bilgilerin yer aldığı genel içerikli forum sitesi.

KarTutkusu - Türkiye nin en büyük Kayak ve Snowboard portalı. Kayak ve Snowboard Hakkında Aradığınız Herşey.

Kitap Forum - Kitaplar hakkında yorumlar, yeni çıkan kitapların tanıtımı, tavsiye kitaplar, en çok satan kitapların tanıtımı yayınlanıyor.

Modifiyem - Modifiye tutkunlarının tuning, müzik sistemleri, motorsporları konulu forumları.

LeoTheMaster - Genel olarak bilişim konuları incelenen forumda ağırlı olarak da bloglar ile ilgili konular bulunuyor.

Otogaz Haber - Otogaz dönüşümü hakkında marka, firma ve teknik konularda forumlar bulunuyor.

Oto Park - Otomobil sporları, sohbet, modifiye, teknik bilgiler, yeni model ve karşılaştırma forumları bulunmaktadır.

Özgür Pencere - Yaratıcı yazım atölyeleri de içeren geniş kapsamlı bir edebiyat forumu.

Pc Forumları - Forum Sitesi, Forum, Forumlar, Resim, Program ...

Plat-Forum - Edebiyat, sanat, siyaset ve tarih üzerine bir düşünce platformu.

R10 - Arama motoru optimizasyonu ve web geliştirmeyle ilgili bir forum.

Saklı Cennet - Edebi türler ve edebbiyatçılarla ilgili bölümleri ve dini şiirleri içeren bir forum.

Sosyal Forum - Sosyal, siyasi ve genel kültür konularının tartışıldığı forum.

Tabut - Edebiyat, kültür ve sanat gibi konulara yönelik tartışma platformu.

Turkish-media - Açık forum, tartışma ve paylaşımların merkezi.

Türkiye Forum - Birçok konuda bilgi, paylaşım, arkadaşlık ve tartışma platformu.

Turk.Net - 30 farklı kategoride yüzlerce forum başlığı. Kaliteli ve düzeyli tartışmaların adresi.

TürkForum - Genel içerikli bir forum sitesi. Spor, siyaset, kültür ve sanat, yaşam, teknoloji gibi birçok konuda tartışmalara ve bilgilere ulaşım imkanı sunmakta.

TrLinK.NET - Msn, Link, forum, arama, site, web, internet, e-okul, spor, galatasaray, fenerbahçe, knight online, türkiye, haber, iddaa, youtube, google, yahoo, vista, ...

Uslanmam - Genel içerikli bir forum sitesi. Siyaset, kültür ve sanat, yaşam, teknoloji gibi konularda bilgilerin yer aldığı forum sitesi.

Vatan.TC - Forum Vatan.TC, Forum Sitesi, msn avatar vatan şiirler ilginç olaylar nedir mynet hakkında bilgiler biyografi sitesi ssk sorgulama güzel sözler program ...

Venus Forum - Sailor Moon çizgi filmi üzerine bilgi alışverişi yapılma imkanı sağlıyor.

Webmaster.gen.tr - Webmaster'lar için internet, web sitesi tasarımı, kazanç yolları, güvenlik ve virüsler üzerine tartışma imkanı sunmakta.

Webmaster Zone - Webmaster'lar için tanışma, ortaklık, proje geliştirme, yardımlaşma ve ticaret forumu.

Yazıyaz Forum - Siyaset, bilim, edebiyat gibi düşünsel ve bilgi içerikli konuların bulunduğu bir forum.

Yürek Devleti - Türk ve dünya edebiyatının seçkin şairlerinden şiirler ve ilahileri içeren bir forum sitesi.

24 Temmuz 2009 Cuma

Yabancı Sitelerden Binlerce Absürd Resim

Biraz da gülelim arkadaşlar hep teknoloji, sinema, internet haberlerini okumaktan arada insan sıkılabiliyor gerçekten. Aslında iş yerindeki ciddi ortamdan bir an uzaklaşıyım ve bilgisayarımdaki eski resimlere bakıyım derken birkaç absürd resimle günüm çok güzelleşti. Birdenbire kendimi yabancı sitelerde absürd resimler ararken buldum.

Neden yabancı siteler diyeceksiniz belkide ama siteleri gezince nedenini sizde anlıyacaksınız. Burada anahtar bir kelime var, yani önemli olan bu anahtar kelimede belirtilen o anı yakalamak :)

İlk olarak absürd resimler konusunda geniş bir koleksiyon yapmış olan pictureisunrelated'e bir göz atalım. Eminim buradaki her resimde kahkaha atıcaksınız. Pictureisunrelated şubat ayından beri yayında olan bir blog sitesi olmasına rağmen gayet başarılı bir site olmuş.

Pyzam ise komik resimlerin toplandığı bir site ama absürd resimler kategorisi bir harika doğrusu. Her gün yeni resimlerin eklendiği siteyi gülmek isteyenler günlük olarak takip edebilir.

'Gülmeye devam bunlar yetmez' diyorsanız o zaman photobucket sitesine gidiyoruz. Resimle ilgilenenler bilir photobucket çok ünlü bir sitedir aslında. Kullanıcıların resim yükleyebildiği bu sitenin absürd bölümü de elbette dolu dolu.

Resimleri tek tek gezmek de değişik bir sunum. Bunu solastyear sitesindeki yaklaşık 400 resime teker teker tıklayarak yapabilirsiniz. İlk bakışta çok uzun bir iş gibi gelebilir ama sade bir site olduğundan resimler hızlı bir şekilde yükleniyor.

Son olarak yine popüler bir siteye gidelim. Current sitesinin absürd resimleri de görülmeye değer doğrusu. Bu ilginç ve komik resimlerden burada da yüzlerce bulabiliriz.

Bir resim de benden olsun... ne yapıyor bunlar böyle :)



Ülkemize İlk Defa Geliceklere Tavsiye Edilebilecek Siteler

Ülkemizin insanlarını, manzaralarını, tatil beldelerini yurt dışından ilk defa gelicek bir arkadaşımıza göstermek için web siteleri önermek yapılacak tek şey değil elbette. Ama artık o kadar kapsamlı siteler hazırlanıyor ki bunlardan bazılarını mutlaka tavsiye etmeliyiz. Bugün haberleri okurken boğaz köprüsünün yüksek pikselli resmini gördüm ve yayınlanan siteye bir göz atayım dedim. Siteyi hazırlayanları gerçekten tebrik etmek gerekiyor...

360tr sitesinde birçok ilimizdeki turistik yerlerin panoramik görünümleri sunuluyor. Panoramik derken sadece tek noktadan 360 derece bakmıyorsunuz. İlk resimde çıkan oklarla mekanın içinde uzun bir yolculuğa çıkabiliyorsunuz. Ülkemize daha önce gelmemiş biri için muhteşem bir görsel sunum. İngilizce dil seçeneği olması siteyi eksiksiz hale getirmiş.

360tr'yi daha önce nasıl görmedim şaşırdım doğrusu. Üstelik daha önceden de medyamız haberlerindeki yazılarda geçmiş bir site. Neyse, sonuç olarak webgezegenin de böyle bir sitemiz olması gurur verici.

Ülkemizi tanıtmak için arkadaşlarına birkaç site daha tavsiye etmek isteyenler için de biraz araştırma yaptım. Türkiye hakkında bir rehber bulmak isteyenlere Türkiyemiz sitesi tam aradığınız adres olucaktır. Bir de resim sitesi olsa fena olmaz değil mi? O zaman Türkiye-resimleri'ndeki il il resim kaynağını mutlaka inceleyin. Bu üç site ülkemizi en güzel şekilde yabancı arkadaşlarımıza anlatıcaktır.

23 Temmuz 2009 Perşembe

Facebook'un Hikayesine Başrol Adayı

Bugün sinema sitelerinde gezerken Facebook'un filminin çekileceği haberini okurken yönetmeni dikkatimi çekti: David Fincher. Ayrıca bu filmde kimin başrolü oynayacağı daha belirlenmemişken aklıma bir fikir geldi.

David Fincher benim için unutulmaz filmlerin yönetmeni olduğundan bir yazımda da onu anlatmak ve yeni filmi konusunda fikrimi belirtmek istedim. Facebook filmini çekicek olması bir yana öncelikle gelin David Fincher üç adet filmine bir göz atalım...

1- Dövüş Kulübü (Fight Club), 1999 yılında çekilmiş olmasına rağmen benim hala en favori filmimdir. 2007'de yazdığım Mutlaka izlenmesi gereken 10 mükemmel film yazımda da 1 numarada olması elbette rastlantı değil. Orada yazdıklarımla hala aynı fikirdeyim: 'Bu filmi anlatmamak lazım, sadece ve sadece seyretmek ve ne kadar güzel bir film olduğunu konuşmak lazım.'

2- Bu yazımdan sonra çıkan bir başka David Fincher filmi olan Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi (The Curious Case of Benjamin Button), ilk 10 listesi şimdi yapılsa bence kesin olarak listede bir yeri bulurdu. Belki en iyi film oscarını alamadı ama eminim çok az bir oy farkıyla kaçırmıştır.

3- Yedi (Se7en), Dövüş Kulübü'nden bile önce 1997'de çekilen harikulade bir film. Heralde bu filmi izlemeyen kalmamıştır diye düşünürken geçen gün başımdan geçen bir olay beni yanılttı: Filmi bir arkadaşımda gördüm ve 'Hayırdır yoksa sen izlemedin mi bunu?' diye sordum, 'Abi şirkette izlemeyen bikaç arkadaş varmış onlara götürüyorum' cevabı düşüncemi tamamen değiştirdi. Sizde hala izlemediyseniz mutlaka izleyin arkadaşlar.

Bu üç filmi anlatırken aralarında başka bir ortak nokta olduğunu anladınız sanırım. 'Evet, hepsinin başrolünde Brad Pitt oynamıştı' diyenleri tebrik ederim. Bu bize Brad Pitt ve David Fincher ikilisinin ne kadar iyi filmler yapabileceğini gösteriyor. Facebook'u anlatıcak film olan "Sosyal Ağ" (The Social Network) filminde de Brad Pitt başrolü oynarsa eminim muhteşem bir film daha seyredeceğiz.

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Tüm Zamanların En İyi 100 Parçası

Geçtiğimiz günlerde müzik dünyasının yıldızlarından Michael Jackson'ın hayata veda etmesiyle bir anda eski Michael parçalarını dinlemeye başladık. Gerçekten de unutulmayacak günlerdi. Bad, Thriller, Billie Jean gibi birçok parçanın sözleri beynimde öyle bir yer tutmuş ki neredeyse hala ezbere söylüyordum.

Michael Jackson bana eski parçaların ne kadar güzel olduğunu hatırlattı bir anlamda. Hemen unutulmaz grupların parçalarını araştırdım. Sonunda çok beğendiğim bir listeyle karşılaştım: Tüm zamanların en iyi 100 parçası. Elbette ilk parça Imagine. Bunu zaten tahmin ediyordum ama esas merak ettiğim diğer parçalar hangileriydi. Acaba hepsini biliyor muydum?

Listeye şöyle bir göz atınca yaklaşık %90'ını hatırladım. Hatta beni şaşırtan sıralamalarda olanlar bile vardı. 18. sırada Oasis'in Champaign Supernova parçasının olması biraz garip geldi. Wonderwall olabilir belki ama Champaign Supernova kesinlikle olmamalıydı. Bir de Bob Marley'den Could You Be Loved çok alt sıralarda taa 81. sırada kalmış. Bence en azından ilk 50 içinde kesin olmalıydı.

Sonuç olarak herkesin fikirleri değişir. Aslında bu 100 parçayı da ayırmamak lazım, 1'den 100'e hepsi mükemmel bence. Önemli olan böyle bir listenin güzel bir şekilde sunulmuş olması. Üstelik hepsini de site üzerinden quicktime ile dinleyebilmemiz de çok iyi düşünülmüş.

130+ Türkiye'nin En İyi Blog Siteleri 2009

Yaklaşık iki yıl önce 70+ Türkiye'nin en iyi blog siteleri başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Aradan iki sene geçti ve ülkemizde blog yazarları her geçen gün daha da fazlalaştı. Yazar sayısının artması blog sitelerinin gelişmesine sebep oldu ve sonuç olarak da ülkemizde çok güzel bir blog ailesi oluştu.

Eskiden yabancı blog sitelerini çok beğenerek takip ederken onlara imreniyorduk ama artık görüyoruz ki bizim sitelerimiz de o kaliteyi yakalamış durumda. Bu yüzden bu yazıda yabancı sitelerden örnek vermeye gerek görmedim.



Listeye ekleyemediğim daha yüzlerce blog var ama belli başlı takip edilen çoğu bloğu bu listede bulabilirsiniz. İşte ülkemizin en çok ilgi çeken blog sitelerinin yepyeni bir listesi...


22 Dakika - Yabancı televizyon dizileri üzerine bir web günlüğü.

3ayak - Fotoğraf makineleri, aksesuarlar, püf noktaları ve ibret alınası sanatçılar.

Acemi Blogcu - Blog'a yeni başlayanlara amatör ruhu ile destek, blog dünyasından son haberler.

Ahmet Çakır - Yazarın çeşitli konularda yazılar yazdığı, günlerini değerlendirdiği web günlüğü.

Ali Eskici - Çalışmalar hakkında bilgiler ile makaleler, dosya yükleme bölümü ve ziyaretçi defteri bulunuyor.

Altı Üstü Tasarım - Web stratejileri, kullanılabilirlik ve web standartları hakkında makaleler.

Anafikir - Tarih, medya, politika, dünya, kültür-sanat, İnternet, spor ve daha birçok kategoride incelenmiş konular, olaylar ve yorumlar.

Arslanlar Şehri - Açık kaynak dünyası, Linux ve Web dünyası hakkında izlenimler ve yazılar

Ayberk Atasay - Teknoloji dünyası, CSS, JavaScript ve ASP ile ilgili püf noktalarının bulunduğu
kişisel bir internet günlüğü.

Ayyas Blog - Kişisel izlenimlerin yanısıra, msn ve internetteki gelişmelerin yansıtıldığı web günlüğü.

Azpişmiş - Sinema ve fotoğraf üzerine yazılar, film yorumları ve etkinlik haberleri.

Başak Ölmez - Yazarın hayatı hakkında yazılar içermektedir.

Bildirgeç - Kullanıcıları tarafından yollanan günlük yaşama dair haberlerden derlenen, insanların
buluştuğu ve bilgilerini paylaştığı bir ortam.

Bilgiustam - Bilişim teknolojileri ağırlıklı makale ve haberlerin yer aldığı kaynak site.

Bilgisiz - Temelde internet, donanım ve güncel konular hakkında kategorilenmiş yazıların bulunduğu web günlüğü.

Bilişim Haber - İnternet, bilgisayar ve teknoloji hakkında haberlere yer veren bir web günlüğü.

Biraz Ki$isel - Php ve web teknolojileri makalelerinin yer aldığı web günlüğü.

Borkenek - Teknoloji ağırlıklı konulara değinen, kişisel düşüncelerin de yazıldığı web günlüğü.

Cemaat - Farklı insanların düşüncelerini yazılar halinde sunduğu kollektif bir web günlüğü.

Cisday - Kişisel düşüncelerin ve güzel web site linklerinin girildiği bir günlük.

Codersstuff - Programcılara ve bilgisayar kullanıcılarına bilgi sağlayan, örnek makale ve görsel materyallerin bulunduğu bir site.

CSSRehberi - CSS, XHTML, erişilirlik ve web standartları üzerine yoğunlaşan web günlüğü.

Çin Günlüğü - Çindeki iş dünyası ve fırsatlar hakkında web günlüğü.

Çocukla Çocuk - Çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmeye önem veren iki annenin hobileri, el becerileri, çocukları için yaptıkları, oyuncaklar, örgüler ve annelik günlüğü.

Deli Profesör - Deli Profesör'ün günlük olaylara karşı kişisel bakışını sergilediği web günlüğü.

Deniz Akın - Deniz Akın'ın güncel konularla ilgili yazılarının bulunduğu web günlüğü.

Derin Sular - Türkiye'de yaşanan sosyal, politik ve ekonomik sorunlar hakkında düşüncelerin bulunduğu bir weblog.

Devletşah - Devletşah'ın mutfağından, sesli ve görüntülü yemek tariflerini sunan web günlüğü.

Domain Labs Blog - Alan adı ve alan adı teknolojileri hakkında çeşitli yazılar içeren blog.

Domatessuyu - Yazarın günlük yaşam hakkında yazılar yayınladığı güncel web günlüğü.

E-uzman - Programlama dilleri hakkında makale ve örneklerin yer aldığı web günlüğü.

EAN'ın Seyir Defteri - Ersin Arslan'ın kişisel izlenimlerinden oluşan web günlüğü.

Eburhan - CSS, JavaScript, jQuery kütüphanesi ve PHP püflerinin bulunduğu kişisel bir internet günlüğü.

En İyi 100 Film - Sinema filmlerinin kategorilere göre en iyilerinin sınıflandırılması. Ödüllü filmler ve film anketlerinde ön plana çıkan filmlerin bilgileri, afişleri, oyucular ve yönetmenlerin bilgileri.

El Sanatı - Örgü, dantel,yemek tarifleri ve el sanatı örneklerinin açıklamaları ve resimleri ile birlikte sunulduğu web günlüğü.

Emir Çetin -Hazır sistemler ve internet ile ilgili türkçe kaynak sitesi.

Ercani Bilişim - Web tasarım ve gelişme üzerine bir paylaşım günlüğü.

Erdal Kaplanseren - Gazetecinin dinledikleri, izledikleri, okuduklarına dair notlar düştüğü günlüğü.

Fadonet - Web tasarımı, teknoloji ve güncel konular tartışılmaktadır.

Fazlamesai - Açık kodlu programlar ve serbest çalışan bilişimcilerin dünyasına yolculuk yapan bir site.

Ferruh Mavituna - Web teknolojileri, tasarım, güvenlik, programlama konularında güncel haberler ve hazır uygulamalar.

Fikir Atölyesi - Yaratıcılık, yeni fikirler, girişimcilik ve hayata dair konularda Tunç Kılınç'ın blogu.

Fikirbaz - Özgür Poyrazoğlu'nun sıklıkla güncellenen web günlüğü.

Gaxxi Buzz - Gaxxi platformu üzerine web günlüğü.

Gelecek Teknolojisi - Günümüz ve gelecek teknolojileri hakkında özgün haberler ve yorumlar içeren bir web günlüğü.

Gök Ekin - Şiir ve edebiyat üzerine kollektif bir web günlüğü.

Güneşin Tam İçinde - Süleyman Sönmez'in kişisel web günlüğü. Ağırlıklı olarak teknolojik gelişmeler ve yorumlarından oluşmakta.

H. Cihan Salim - Teknoloji ve İnternet ağırlıklı olarak günlük gelişmeşleri, olayları paylaşan bir web günlüğü.

Hafif.org - Farklı konularda yazılar yazılan çoklu yazarlı bir web günlüğü.

Hakkı Ceylan - Fotoğraf fortfolyosu, gezi yazıları, CSS teknikleri, blog'lama ile ilgili yazılardan oluşan kişisel blog.

Hamdi Yaman - Site sahibinin bilgisayar ve hayat üzerine yorumlarını barındıran günlüğü.

Hasan Yalçın - Web, grafik ve tasarım programları üzerine yoğunlaşan kişisel bir web günlüğü.

Hüseyin Mert - Web tasarım, Wordpress ve teknoloji yazılarının bulunduğu bir web günlüğü.

İnternet Devri - İnternet gelişmelerine ve Google optimizasyon taktiklerine yer veren bir web günlüğü.

İsa Sarı - Türkoloji, Türk dili ve edebiyatı, bilişim üzerine yazılar içermektedir.

Javam - İnternet yazılımı geliştirme ve sistem yönetimi ile ilgili yazılar yer alıyor.

Jegraphy - Can Eğridere'nin tasarım ve hayat üzerine günlüğü.

Jiklet - Görsel ağırlıklı ilham kaynaklarına yoğunlaşmayı seven, yeni fikir ve trendleri takip eden bir blog.

Kaan Fakılı - Yazarın edebiyat, felsefe ve günlük olaylar hakkında yazılarının bulunduğu web günlüğü.

Kaan Şengül - Teknoloji, internet hakkında yorumlar ve bu konular hakkında haberlerin bulunduğu web günlüğü.

Karalama Defteri - Blog tarzında yazılan, sürekli güncellenen bir site.

Karalamalar - İzzet Emre Erkan'ın internet, yazılım ve sanat üstüne yazılardan oluşan kişisel günlüğü.

Karbonizma - Web yöneticileri için açık kaynaklar hakkında paylaşımlarda bulunun ve web tasarımı, web trendleri hakkında yazılar yazan bir blog.

Langturk - Yeni başlayanlar için bilgisayar programları ile ilgili anlatımlar, makaleler, ipuçları ve forum içeren web günlüğü.

LowBattery - Flash,ASP,Dreamweaver Dersleri ve yazarın kişisel bloglamalarını içeriyor.

Madde Bağımlısı - En iyileri ve en kötüleri geri sayımlar yaparak listeleyen web günlüğü.

Mafiamax - Genellikle Blogger İpuçları, CSS, Web ve kişisel konuların konuşulduğu bir blog.

Marketing Post - İş hayatı, pazarlama üzerine yazıların olduğu bir blog.

Mehmet Fatih Yıldız - Kendini Türk programcılığın gelişmesine adamış, php ve linux gibi konularda yoğunlaşan web günlüğü.

Mehmet Yazıcı - İçerik yönetim sistemleri ve teknoloji üzerine günlük yazılar bulunuyor.

Mental Masturbasyon - İnternet ve gündem haberlerini mizahi bir dilde yorumlayan bir blog.

Mert Ulaş - Site sahibinin günlük yazılarının yayınlandığı web sitesi.

Mete Ercan Pakdil - Site sahibinin, yazılım geliştirme ve ilgili konularda yararlı bilgiler sunduğu web günlüğü.

Miss Gibi - Pasta, kek ve kurabiye tariflerini içeren web günlüğü.

Monofactor - Onur Öztaşkıran'ın beğendiği siteleri tanıttığı web günlüğü.

Morfikirler - İş fikirleri ve pazarlama üzerine konuların yer aldığı web günlüğü.

Murat Buyurgan - İnteraktif pazarlama danışmanının konuyla ilgili yazılarını yayınladığı kişisel web günlüğü.

Murat Kahraman - Site sahibinin internet hakkındaki yazılarının bulunduğu web günlüğü.

Mutfak Sırları - Yemek tariflerinin yanısıra diet ve forum sayfaları bulunan web günlüğü.

Mutfakta Zen - Yazar Tijen İnaltong'un yemek tariflerini içerdiği web günlüğü.

Mücahit Yılmaz - Site sahibinin güncel internet haberlerini yorumladığı web günlüğü.

Mürekkep - Ağırlıklı olarak açık kaynak dünyası, linux, web 2.0 ve yeni nesil internet teknolojileri ile ilgili haber ve makalelerden oluşan bir web günlüğü.

N. Emrah Aydınonat - Site sahibinin yazı ve yorumlarının yer aldığı site.

Nedir Bilgi - Ansiklopedik bilgileri ve en son eğitim, teknoloji ve güncel haberleri bulabildiğiniz blog.

Nefis Yemek Tarifleri - Çeşitli pratik yemek tariflerinin yer aldığı web günlüğü.

Network ve Server Ailesi Notları - Network ve Server ailesi hakkında günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar hakkında çözüm önerileri ve makaleler içeriyor.

Osman Köroğlu - Mediamorphos başlığı ile özgerçmişi, medyanın dönüşümü ve gelecekte habercilik hakkındaki görüşleri yer alıyor.

Osman S. Börütecene - İnternet, politika, toplum ve iş hayatı gibi konuların ağırlıklı olarak ele alındığı web günlüğü.

Oztecnic - XHTML, CSS ve Javascript konularında güncel uygulamalı makaleler.

Özzet - Vakti dar olanlar için hazırlanmış site, güncel bilişim haberlerini ve site tanıtımlarını özet olarak sunuyor.

Pardus Dünyası - Pardus geliştiricilerinin web günlüklerini bir araya getiren Pardus Gezegeni.

Pınar’ın Linux Günlüğü - Pınar Yanardağ'ın Özgür Yazılım günlüğü.

Popüler Teknoloji - Teknoloji, mobilite, yenilikler ve fikirler üstüne bir web günlüğü.

Portakal Ağacı - Günün menüsü, iştah açıcı fotoğraflarla süslenmiş yemek ve tatlı tarifleri veren bir web günlüğü.

Pozitif PC - Teknoloji makaleleri ve donanım incelemelerine yer veren bir web günlüğü.

Punkreas - Müziğin tüm dallarına yönelik haberler ve etkinlikler hakkında bilgi veriyor.

Ramerta - Yazarların, hayata dair düşünceleri ve güncel konular hakkındaki yorumlarına yer veriliyor.

Raptiye - Linux, programlama, IRC, donanım, güvenlik ve bilgi teknolojileri ile ilgili makalelere yer veriliyor.

S3rcy - Yazarın, eğlence, internet, spor ve teknoloji gibi konularını ele aldığı günlüğü.

Sadibey - Sinema ile ilgili toplantılar, yeni filmler ve haberler.

Safa Paksu - Kişisel tasarım ve teknoloji üzerine yazıları bulunuyor.

Selim Şumlu - PCnet dergisi editörlerinden Selim Şumlu'nun bilgisayar ve internet konulu günlüğü.

Semtr - Arama motoru reklamcılığı ve performans analizi konularında bilgilerin bulunduğu web günlüğü.

Sergüzeşt - Edebiyat, spor, siyaset, din ile ilgili yazılar içermektedir.

Serkan Altuntaş - Biyoteknoloji, GNU/Linux ve tiyatro gibi konularda yazılar yer alıyor.

Serkan Cura - Teknolojideki son gelişmeler hakkında değerlendirmeleri, hayatına dair anıları ve çalışmaları.

Seyahatname - Seyahat, fotoğraf ve kültürel etkinliklerin bulunduğu web günlüğü.

Shapcy.com - Mustafa Şapçılı'nın PHP, elektronik, C/C++ ve web teknolojileri hakkındaki son gelişmeleri duyurduğu, değerlendirdiği ve bu konular üzerine makalelerini paylaştığı web günlüğü.

Shoe Gal - Erkekler, Kadınlar ve ilişkiler üzerine kişisel web günlüğü.

Sırrı Özden - Ağırlıklı olarak wordpress makalelerine yer veren Sırrı Özden'in web günlüğü.

Siberkültür - Web tasarımı ve siberkültür üzerine günlük haberler, makaleler sunan, kullanıcıların da içeriğine katkıda bulunabildikleri bir blog.

Sinan Ata - Tasarım ve web üzerine yazılar içermektedir.

Sinetif - Müzik ve sinema üzerine kullanıcıların özgün olarak yazılarını yazdıkları bir web günlüğü.

Suleymans - Bilgisayar ve İnternet ile ilgili gelişmeler hakkında kişisel yorumları yer alıyor.

SuniPeyk - Yeni sitelerin tanıtıldığı ve teknoloji konulu yazıların yayınlandığı site.

Teakolik - Donanım, yazılım, güvenlik ve bilişim dünyasından haberlerin yorumlandığı bir web günlüğü.

Teknoblog - Teknoloji haberleri, ürün incelemeleri ve yorumlardan oluşan web günlüğü.

TeknoDergi - Yazarın bilim ve teknolojiye dair yazılarını paylaştığı kişisel web günlüğü.

Türkiye ve Hayata Dair - Yazar tarafından Türkiye ve hayata dair izlenimlerini yayınlandığı blog'u.

Uğur Özmen - CRM, pazarlama ve iş hayatı üzerine web günlüğü.

Umut Karakoç - Kişisel bilgi ve makeleleri bulunuyor.

Vebiki - Türkiye'de gelişen internet projelerini ve teknolojileri inceleyen bir blog çalışması.

Warnerbalde Webzine - Tasarım, bilgisayar ve internetin püf noktalarıyla ilgili yazılara ulaşılabilir.

Web Mahsülleri Ofisi - Yazarlarının tamamı mühendislerden ya da mühendislik öğrencilerinden oluşan, çoğunlukla yazılım ve internet teknolojileri üzerine yazıların yazıldığı internet günlüğü.

Web Öğrencisi - Ali Barın'ın CSS, XHTML ve diğer web programlama dilleri üzerine olan günlüğü.

Weboha - Yeni internet girişimlerinin tanıtıldığı ve incelendiği bir blog sitesi.

Webrazzi - Dünya ve Türkiye'deki Web 2.0 servisleri hakkında analiz ve incelemelerin yapıldığı blog.

Wolkanca - Wolkanca ve arkadaşlarının düzenli olarak yazdıkları yazıları, makaleleri, öyküleri, paylaşımları barındıran blog.

Wptema - Ücretsiz, önizlemeli WordPress yazılımına ait temalara yer veren web bloğu.

Yemek Şenliği - Çeşitli yemek tarifleri ve yemek masası dekorasyonu hakkında bilgi veren web günlüğü.

Yemek Zevki - Melda'nın mutfağından kolay ve lezzetli yemek tarifleri.

Yüzde 100 Yerli - Yerli malı ürünlere ait tanıtımlar, haberler, incelemeler, yorumlar ve kullanıcı görüşleri.

Zamazing.org - Teknoloji harikaları, yeni ürünler ve mobil hayat üzerine kollektif bir blog.


Not: Site açıklamaları google'da yer alan kendi açıklamalardan alınmıştır.

21 Temmuz 2009 Salı

17 Yeniden (2009) (17 Again)

Bir an olsun yeniden 17 yaşına geri dönmeyi kim istemez ki. Hayatımızda yaptığımız yanlışları düzelterek çok daha güzel bir hayat kurabiliriz belkide. Aynı yanlışları şimdiki aklımız olsa yapmazdık değil mi? Oysa yaş belkide büyük bir değişken olmayabilir. 17 de olsak 35 de olsak sonuç olarak kararları yine aynı kişi, yani biz veriyoruz...

17 Yeniden filmi eğlenceli zaman geçirmek isteyenlerin izleyebileceği bir film. Matthew Perry ve Zac Efron filmde Mike O'Donnell'ın orta yaş ve gençliğini canlandırmış. Klasik bir romantik komedi diyebileceğimiz filmde herkes kendi hayatından bir parça bulabilir. Film vasatın üzerine pek geçmiyor ama biraz gülmek ve yorgun bir günün ardından kafayı dağıtmak için iyi bir seçenek.

Imdb'de 6.4 alan 17 Yeniden, daha çok bayanlardan yüksek puan almış. 3500 adet bayan oyu 7.7 ortalamaya sahip, 5000'den fazla erkek oyu ise 6.1 ortalamada kalmış. Bu istatisik bize erkeklerin filmi beğenmediğini ve daha gerçekçi bir yapım olması gerektiğini anlatıyor. Fakat bunun bir film olduğunu ve konusunun kendine has olduğunu kabul etmek ve buna göre puan vermek gerekir. Bence film 6.9 puanı hak ediyor.



20 Temmuz 2009 Pazartesi

Arama Motorlarında Yeni Bir Çağ mı Başlıyor?

Arama motorlarının amacı aradığımız bilgiye göre bizi en iyi en yararlı olabilecek sitelere yönlendirmektir. Bunu yaparkende sonuçları en hızlı ve anlaşılabilir şekilde bize sunmak da en önemli kriterdir. Sade ve basit arama google sayesinde yıllardır açılış sayfamız olmaya devam ederken yeni arama motoru fikirleri de çıkmaya devam ediyor. Bu fikirlerin çoğu başarısız oldu ama yavaş yavaş değişik arama motorlarının kullanımı artmaya başladı...


Mesela son dönemin gözdeleri arasında görsel arama motorları var. Klasik arama motorundan farklı olarak bu tarz sitelerde sonuçlar sayfanın görseli ile gösteriliyor. En iyi örnekler olarak searchme ve quintra sitelerine bakabiliriz. Google image aramasından farklı olan bu sitelerin bir sorunu var, hemde büyük bir sorunu var: Arama motorlarının amaçlarından olan en iyi siteleri getirememleri. Şu anda ingilizce kelimelerin çoğunda sonuçlar iyi geliyor ama o da yeterli bir değil. İngilizce harici aramalarda sonuçlar maalesef çok başarısız. Ama yakın zamanda bu tarz arama motorlarının gelişeceğine ve çok kullanılacağına inanıyorum.


Bir başka tarz da görsel düzeyin biraz yükseltilmesi. Nasıl görsel efekleri bol olan filmler ilgiyle izleniyorsa bu sitelerde de yeni teknolojileri kullanarak görsel olarak ilgi çekiliyor. Örneğin viewzi görsel açıdan en başarılı arama motorlarından birisi. Sonuçların google'dan alındığı siteni tek farklı görünümü, yani sunumu. Göz zevkine hitap eden siteleri sevenler için güzel bir seçim olabilir ama hız açısından elbette sade tasarımlardan biraz daha yavaş.
Değişik bir bakış açısını da clusty'de görüyoruz. İlk başta klasik arama motoru görüntüsünde olan sitede arama sonuçları alındıktan sonra sol üstte açılan detaylı pencere çok yararlı olabiliyor. Burada arama sonucunda çıkan sonuçların bir özeti veriliyor diyebiliriz. Sonuçlara göre aramak isteyebileceğimiz başka linkler listelenerek bizi ekstra aramalardan kurtarabiliyor.

Gelelim en farklı olan arama motoruna. Wiki de bile gelecek nesilin arama motoru olarak gösterilen kartoo'ya bir bakalım. İlk dikkati çeken bu değişik arayüze alıştıktan sonra sonuçlardaki değişim hemen fark ediliyor. Sitelerin sadece metaları değil içeriğinde de aradığımız kelimeler değişik renkte detaylı bir şekilde gösteriliyor. Bu görünümü dikey, yatay ve en ilginci olan görsel bağlantılı olarak değiştirebiliyoruz. Sol üst ve alt kısımlarda ise en alakalı olabilecek başlıklar, resimler, haberler ve oyunlar gibi sonuçları görebiliyoruz. Daha değişik bir arama yapmak isteyenler ise üst kısımdaki r5 linkine tıklayarak gelecek nesilin aramasına bir göz atabilir...

Hangi Yabancı Diziyi İzlemeye Başlasak?

Yaz günlerinde yabancı dizilerin çoğu yayınlanmıyor bildiğimiz gibi. Bu da ben dahil bütün dizi severlerin canını biraz sıkıyor. Normal sezonda seyrettiğimiz diziler dışında yazın yeni dizileri izlemeye başlayabiliriz. Kaliteli sinema filmlerinin fazla olmadığı bu günlerde en iyi seçim izleyeme şansı bulamadığımız yeni dizilere başlamak olabilir.

Macera sevenlerin zaten 'Prison Break' dizisinin tüm sezonlarını kaçırmadığını düşünüyorum. Eğer daha önce hiç izlemediyseniz sizlere ilk tavsiyem bugün 'Prison Break' dizisini izlemeye başlamanız. 4 sezon süren dizi yaz boyunca size yetecek hatta fazla bile gelecektir. Diziyi izlerken çoğu bölümde heyecan en yükseklere çıkıyor. Bu heyecan fırtınasında tüm sezonları belki 1-2 haftada bile bitirebilirsiniz...

'Lost' dizisini heralde izlemeyen kalmadı bu yüzden pek bahsetmek istemiyorum ama izlemediyseniz eğer kesin izleyin. 5. sezonunda olan diziyi ilk bölümden itibaren sabırla izlemek gerekli. 'Lost'u izledim ama bilim kurguyu daha çok seviyorum diyorsanız eğer kesinlikle 'Heroes' dizisine başlamalısınız. İlginç bir dizi olan 'Heroes'un şimdiye kadar 3 sezonu yayımlandı. Özellikle 'X-Men' filmlerini sevenlerin mutlaka bu diziyi izlemelerini tavsiye ederim.

'Tam anlamıyla bir bilim kurgu dizisi izlemek istiyorum' diyorsanız eğer size 'Battlestar Galactica'yı öneririm. Karakterlerin çok iyi işlendiği dizide bilim kurgunun tadına sonuna kadar varıcaksınız. 4 sezon süren dizide güzel bir final yapıldı ve şimdilik dizi sona ermiş görünüyor.

Yaz gecelerini gülerek geçirmek isteyenlere tavsiyem ise kesinlikle 'How I Met Your Mother'. Her bölümünde izleyicileri kahkahaya boğan dizi sadece 20-22 dakika sürüyor. Süresi de kısa olduğundan tam yaza uygun bir dizi olduğunu düşünüyorum.

'Biraz daha gerçekçi ve ciddi bir dizi arıyorum' diyosanız House M.D. tam size göre. Üstün nitelikle ama karakter sorunları olan doktor House'u konu alan dizi her bölümde sizlere yeni ve gerçek bilgiler öğreticektir. Hatta bazı bölümlerde konuşulanları anlamak bile zor gelebilir ama üst seviye bir dizi takip etmek isteyenlere tavsiye ederim. 5 sezon süren dizinin ilginç bölümleri sizlere ekran başına bağlıyacaktır.

'Bunların hepsini izledim, farklı bir dizi izlemek istiyorum' diyenlere tavsiyelerim: Fantastik bir drama olan 'Ghost Whisperer', tarihi bir aksiyon dizisi olan 'Rome' ve gizemli bir gerilim dizisi olan 'Dexter'.

Bahsettiğim diziler dışında birçok dizi var elbette ama bu yazıda tavsiye ettiklerimin tüm bölümlerini izleme olasılığınız daha yüksek olacaktır. Herkesin arkadaşlarına tavsiye edeceği diziler olucaktır elbette, benim tavsiyerim bunlardı... Evet, hepsi çok bilinen diziler olabilir ama en azından yeni başlayacak olanlara kısa bir fikir vermek istedim... Herkese iyi seyirler...

19 Temmuz 2009 Pazar

10 Etkileyici Sunum Hazırlama Sitesi

Bir sunum hazırlarken önümüzde iki yol vardır. Bu işi kolayca powerpoint'in içinden basit arayüzlerle yapmak veya yeni çıkan teknolojileri kullanarak izleyicilerimizi daha çok etkiliyecek yaratıcı arayüzlerle yapmak. İkinci seçenek çoğumuzun isteyeceği birşey ama çok zaman alıcak diye düşünebilirsiniz. Aslında ilk seçenek ile hemen hemen aynı zamanı alıcaktır, hatta daha kısa bile olabilir. Çünkü önceden hazırlanmış birçok yaratıcı sunuma kolayca ulaşabiliriz. Şimdi bize yararlı olabilecek birkaç siteyi gezelim.





280slides sitesindeki hazır uygulamayı kullanarak sıradışı sunumlar yapabiliriz. Sunumlarımızı sitede tutabilmemiz güzel bir avantaj. İstediğimiz her yerden sunumumuza ulaşabiliyoruz.

Animoto sunumumuza resimlerden oluşan sesli video ekleyebileceğimiz bir site. Kendi resimlerimizi siteye yüklüyoruz, müziğimizi seçiyoruz ve anında videomuz hazır.

authorStream birçok sunum bulabileceğimiz sosyal powerpoint ortamı.

Empressr ile resim, müzik ve video dosyalarımızı ekleyerek güzel sunumlar ortaya çıkarabiliriz. Sitedeki kullanıcıların hazırladıkları sunumlardan da yararlanabiliriz.

Flowgram sitesinde yapılan sunumlarda kendi sesinizi kaydedebiliyorsunuz. Buradaki hazır sunumlardan da yararlanabiliriz.

PhotoPeach'e resimlerimizi yükleyerek kolayca bir slideshow oluşturabiliyoruz. Bunu da paylaşıma açabilir veya sitemize ekleyebiliriz.

PresentationZen ise sunum ile ilgili yararlı bir blog sitesi. Aradığımız bazı detaylı bilgileri burada bulabiliriz.

Prezi ilginç sunumlar hazırlayabileceğimiz yaratıcı bir site. Site içi editörü sayesinde kısa sürede çok değişik sunumlar hazırlamak mümkün.

Screencast bazen sunumlarımızda bilgisayarda yaptığımız bir uygulamayı göstermek istediğimiz zaman işimize yarıyacak etkili bir site. Kendi ekranımızda yaptığımız işi kaydedip buradan indirebiliyoruz.

Slideshare'de ise herkes kendi sunumlarını paylaşıyor. Burada pekçok sunum bulabilir ve bunları kendimize göre değiştirebiliriz ya da olduğu gibi kullanabiliriz.

5 Saniyede Ajax Yükleme İkonu Yapmak

Web tasarımı yaparken kullandığımız Ajax için her geçen gün yeni web siteleri açılmakta. Bu siteler bizim için bazı küçük ama zaman alan işleri kolaylaştırıyorlar. Herhangi bir ajax uygulamasında genellikle yükleme ikonları kullanılır. Bunun için elimizde bulunan hazır gifleri kullanılabilir. Ancak değişik bir ikon istiyorsak internette biraz araştırma yapmak yeterli olucaktır.

Araştırma ile zaman kaybetmeden anında istediğimiz ajax yükleme ikonunu ajaxload sitesinde yapabiliriz. Yapıcağımız sadece ikonun görünümünü, arka plan rengini ve kendi rengini seçip 'Generate it' düğmesine basmak. Arka plan ve kendi rengini seçerken site bize renk paleti açıyor ve renkleri buradan kolayca seçebiliyoruz. Alt taraftaki pencerede oluşan ikonumuzu da anında bilgisayarımıza kaydediyoruz ve ikonumuz hazır.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

Buz Devri 3: Dinazorların Şafağı (2009) (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs)

Bugün izlediğim 'Buz Devri 3: Dinazorların Şafağı' animasyon filmi genel olarak başarılı elbette. Yalnız ilk iki filmdeki süreklilik bu sefer pek yakalanamamış gibi. Konuyu kurmak için filmin başlarındaki anlatımlar biraz uzatılmış ama animasyon seviyorsanız bunun pek de önemi yok.

Bir animasyon filminde oyunculuktan konuşamayacağımız için burada önemli olan karakterlere biraz göz atabiliriz. Önceki bölümlerden de bildiğimiz Sid, Diego, Ellie ve Manny bu bölümde de filmin baş kahramanları. Bu karakterlere ek olarak da Buck eklenmiş. Buck'ın filme girişiyle birlikte aksiyon da artıyor zaten.

Konu biraz boş gelebilir ilk başlarda ama Buz Devri 3 zevkli bir film. Filmin her dakikası yüzünüz gülümsüyor ve salondan mutlu olarak çıkıyorsunuz. Önemli olan da bu zaten: Güzel vakit geçirmek.

Imdb puanı bana biraz abartılı geldi. 7.6 ortalama oy verilmiş şu ana kadar. Ama bence bu puan ilerliyen günlerde giderek düşecektir. Genel kriterleri değerlendirildiğinde bence bu puan 7.0 veya 6.9'a gelebilir.



Adsense Hakkında 5 Adet Bedava E-Kitap

Web sitesi olan herkesin merak ettiği konuların başında gelen adsense'in nasıl işlediği ve adsense reklamlarıyla nasıl para kazanabileceğimiz. Bu elbette çok kolay bir iş değil. Ama adsense ile geçimini sağlayabilen kişiler tecrübelerini bizlerle paylaşıyor ve bu işin püf noktasını bizlere anlatmaya çalışıyorlar.


Bu konuda herkes gibi bende araştırma yaparken 5 yararlı e-kitaba rastladım. Adsense'e başlangıç, para kazanma ve raporlar üzerine yazılmış bu kitaplar pdf formatında. Bedava olarak adsensementor sitesinden indirip okuyabiliriz.

Önceden belirtiyim, kitaplar ingilizce olmasına rağmen yabancıların da okuyacağı düşünülerek çok sade bir ingilizce kullanılmış. Ayrıca sitede birkaç da klavuz ve öneri linki verilmiş. Guides ve tips kısımlarından bu linkleri görebilirsiniz.

Videolu Profesyonel Flash Dersleri

Flash her zaman ilgi çeken bir program olmuştur. Web sitelerimize animasyonları eklememizi sağlayarak bir dönüm noktası oluşturan flash programcılığını öğrenmesi pek de kolay sayılmaz. Bunu bizler için kolaylaştıran siteler saymakla bitmez. Önemli olan elbette zaman ayırmak ve çalışmaktır.

Flash konusunda biraz tecrübe edindikten sonra takip edilebilecek bir site olan gotoandlearn bizleri profesyonel seviyeye getirebilir. Burada 50'den fazla flash ve actionscript dersi bulabiliriz. Bunların her biri videolar ile ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Forum ve blog bölümleri de bulunan gotoandlearn sitesindeki videoları ve kullanılan diğer dosyaları anında bilgisayarımıza indirebiliyoruz.


Program Kodu Arama Sitesi

Web sitelerinde gezintim devam ederken bir de kendi mesleğimden bir site karşıma çıktı. İlk bakışta 'böyle bir siteyi daha önce nasıl oldu da bulamadım, kesin herkesin bildiği bir sitedir' diye düşündüm. Çünkü pagerank'i de yüksekti. Sonuç olarak içinde iki milyar satırdan fazla kod barındıran bir siteyi yazmaya karar verdim. Bilenler vardır ama bilmeyenler de olabilir düşüncesiyle.


Bahsettiğim site koders. 2000'li yılların popüler teması arama motoru yapısını benimseyen sitede Actionscript'den vb.net'e kadar tüm dillerde arama yapabiliyoruz. Ayrıca birçok lisansı da bu arama kriterlerine ekleyebiliriz. Gerçekten yararlı bir site. Bilmeyenlere duyrulur, favorilerinize ekleyin, kodunuzda bir hata olduğu zaman koders çok faydalı olucaktır.

17 Temmuz 2009 Cuma

Sürükleyici Bir Müzikal: Across The Universe

Eğer bir yönetmen olsaydım mutlaka böyle bir film çekmek isterdim. Film sizi en başından itibaren 'Girl' parçasıyla birlikte içine alıyor, değişik alemlerde, hayallerde dolastırıp yine olduğunuz yere 'Hey Jude' ile bırakıyor. Bir de bakıyorsunuz tam 2 saat geçmiş ve bu yolculuğa yeniden çıkmak istiyorsunuz. Sanki tatildeymişsiniz gibi beyninizde bulunan düşünceleri silip sizleri bambaşka bir aleme götürüyor.

Müzikle arası iyi olmayanlar bu filmi kesinlikle izlemesinler, müzik severlerin ise - Türkçe veya yabancı müzik farketmez- bu filmi beğeneceğine eminim. Daha çok 60'lı 70'li yıllarda yaşayanların beğenebileceği bir film 'Across The Universe'. -İnternette Türkçe karşılığını aradım ama bulamadım maalesef- Ancak 80 kuşağının bir çoğu da filmdeki parçalarla büyümüştür. Beatles'ın birçok parçası sahneleri süslenmiş ve karşımıza tam anlamıyla görsel bir şölen çıkmış. Fazla abartılı değil ama efektler bence tam dozunda kullanılmış. Biraz daha fazlası izleyiciyi sıkabilirdi.

İlginç bir romantik müzikal olan 'Across The Universe'de bazı parçaların kullanılmaması garibime gitti diyebilirim.Bunlar 'yesterday', 'love me do' veya 'yellow submarine' parçalarıydı. Tabi filmin konusuna göre en uygun olanlar seçilmiş.

Imdb'ye baktığımızda 7.5 gibi bir puan görüyoruz. Buradaki 37 bin küsür oy içinde bayanlar daha yüksek puan vermişler ama erkeklerde onlara göre çok düşük puanlar vermemişler. 2 yıl önce yapılan bu film bence en az 8.0 puanı hak ediyor. Hatta 8.2'ye bile çıkarabilirim bunu. Tabiki zevkler ve renkler hiçbir zaman tartışılmaz. Sonuç olarak bunlar benim görüşlerim ve eleştirilerim sadece...

Taklit Yazı Bloğu 'Lorem Ipsum' Oluşturmak

Lorem Ipsum yani Lipsum wiki'nin açıklamasıyla 'oluşturulacak şablon ve taslaklarda içerik yerine geçerek yazı bloğunu doldurmak için kullanılır'. Yani bizim bildiğimiz web şablonlarının içinde yazan boş yazılar. Daha çok bilgi için Lorem Ipsum Vikipedia'ya bir göz atabiliriz, gerçekten ilginç bilgiler var. Mesela bu yazı tipinin 500 yıldır varolduğu gibi.

Aslında daha ilginç olan bugün gezdiğim bir site oldu. Lorem Ipsum Generator sitesi istediğimiz uzunlukta ve stilde lipsum yazısını bize tek tıklamayla yaratıyor. Buna da ne gerek var şimdi demeyin. Site şablonu hazırlayan ve tasarımla uğraşanlar için önemli küçük bir ayrıntı lipsum. Bu da onlar için gerçekten yararlı olabilecek bir site olarak düşündüm.

Evet itiraf ediyorum, zamanında bende tasarım alanında biraz çalışmıştım...

Web Sitelerinin Bir Bölümünü Göstermenin En Hızlı Yolu

Bazen kendi web sitenizin veya başka bir web sitesinin bir bölümü hakkında yorum yapmaya ihtiyacımız olabilir. Bunun en iyi yolu sitenin o kısmını bir resim ile göstermektir. Örnek olarak 'Sitemin bannerının solundaki bulutların olduğu kısım' demek yerine 'aşağıdaki resimdeki kısım' diye anlatmam daha açık ve anlaşılır olucaktır.

http://www.webgezegeni.net/

İşte bu anlatımı gerçekleştirmenin en kolay yolu kwout sitesinden geçiyor. Buradaki demo kısmına sitenin adını yazdıktan sonra 'kwout' tuşuna basıyoruz ve açılan sayfada görüntülemek istediğimiz alanı seçiyoruz. 'Cut out' tuşu ile seçtiğimiz alnı kesiyoruz. ve son sayfaya yönlendiriliyoruz. Embed bölümündeki kodu kopyalayıp sitemize ekliyoruz. 1 dakikada hatta daha az bir sürede işimiz bitti...

15 Temmuz 2009 Çarşamba

1990'ların En Çok Satan 50 Video Oyunu

Eskiden oyunlar daha basit ve düğmeler daha azdı ama o zamanın oyunlarının hepsi birer efsaneydi. Şimdiki oyunlar ile hiçbir zaman karşılaştırılamaz 1990'ların oyunları. Zaten bir karşılaştırma yapmaya da gerek yok. Her yeni çıkan oyun eskiden çok oynanırdı, herkes oyunları bilirdi, şimdiki gibi milyonlarca oyun yoktu elbette. Daha çok Nintendo ve PS1 oyunlarının oynandığı dönemin en çok satan 50 oyununun listesi:

1 Tetris Nintendo
2 Pokemon Red/Green/Blue Nintendo
3 Super Mario World Nintendo
4 Super Mario Brothers 3 Nintendo
5 Super Mario Land Nintendo
6 Super Mario Land 2 Nintendo
7 Super Mario 64 Nintendo
8 Super Mario All Stars Nintendo
9 Donkey Kong Country Nintendo
10 Final Fantasy VII Square PS1
11 Super Mario Kart Nintendo
12 Gran Turismo Sony PS1
13 Mario Kart 64 Nintendo
14 The Legend of Zelda: OoT
15 Crash Bandicoot 2 Sony PS1
16 Crash Bandicoot Sony PS1
17 Goldeneye 007 Nintendo N64
18 Street Fighter II Capcom SNES
19 Sonic the Hedgehog 2 Sega Gen
20 Final Fantasy VIII Square PS1
21 Tekken 3 Namco PS1
22 Crash Bandicoot 3 Sony PS1
23 Tekken 2 Namco PS1
24 Dr. Mario Nintendo
25 Super Mario Land 3 Nintendo
26 Donkey Kong Country 2 Nintendo
27 Kirby's Dreamland Nintendo
28 Pokemon Gold/Silver Nintendo
29 Resident Evil Capcom PS1
30 Metal Gear Solid Konami PS1
31 Dr. Mario Nintendo NES
32 Spyro the Dragon Sony PS1
33 Legend of Zelda: Link to the Past Nintendo
34 Gran Turismo 2 Sony PS1
35 Diddy Kong Racing Nintendo
36 Tomb Raider Eidos PS1
37 Tomb Raider 2 Eidos PS1
38 Sonic the Hedgehog Sega
39 Pokemon Yellow Nintendo
40 Resident Evil 2 Capcom PS1
41 Super Mario World 2: Yoshi's Island Nintendo
42 Street Fighter II Turbo Capcom
43 Donkey Kong Land Nintendo
44 Legend of Zelda: Link's Awakening Nintendo
45 Star Fox 64 Nintendo
46 Frogger Hasbro PS1
47 Donkey Kong Country 3 Nintendo
48 F1 Race Nintendo
49 Super Smash Brothers Nintendo
50 WWF Warzone Acclaim PS1

Kaynak: vgchartz

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Son 50 Yılın En Önemli Müzik Buluşları


Sony firmasının 1979 yılında piyasaya çıkardığı gümüş ve mavi renklerdeki ilk walkman son 50 yılın en önemli müzik buluşu seçildi. Müzik alanında yeni bir çağın açılmasını sağlayan walkman'den sonra önemli dönüm noktalarından birisi de elbette mp3 formatının çıkmasıydı.

Telegraph
gazetesinin haberine göre liste şu şekilde oluştu.

1. Sony Walkman

2. MP3 format

3. Apple iPod 1st Generation

4. CD

5. Napster

6. Dolby

7. DAB radio

8. Boombox

9. Sonos Multi-Room Music System

10. Panasonic Technics DJ deck

10 Temmuz 2009 Cuma