27 Eylül 2009 Pazar

Muhteşem Bir Görsel Tur

Dijital fotoğraf sanatı gün geçtikçe ilerlediği için artık takip edilemez bir hal aldı diyebiliriz. Özellikle bu iş ile profesyonel olarak ilgilenemeyenler yapılabileceklerin pek de farkında değil elbette. Ara sıra web üzerinde gezinirken bu tarz ilginç çalışmalara denk geliyorum. Bunların çoğunda da panoramik olanlar ön planda görünüyor.

Bir evi, restoranı, oteli kısacası aklımıza gelebilecek her türlü mekanı tanıtmanın en iyi yolu bu aralar panoramik görüntülerle yapılıyor. Bu görüntüler ilk başlarda sadece 360 dereceydi. Sonraları içlerinde dolaşıldı. Şimdi ise artık mekan kavramı da aşıldı ve şehirler en detaylı şekilde tanıtılmaya başlandı.

Bulabildiğim muhteşem bir örnek var. Avustralya'da bulunan güzel bir şehir olan Sydney'in panoramik çalışması yapılmış. Biraz fazla detaylı bir çalışma olduğundan başlıkta muhteşem kelimesini kullanmakta zarar görmedim. Pixelcase sitesinde yapılan bu çalışmanın detaylarını anlatmak biraz uzun süreceğinden keşfetmeyi sizlere bırakıyorum.

Bu sayfada sadece bir konuya değinmek istiyorum. 'H' harfi bulunan binalara tıkladığımızda oraya doğru gidip binanın içine giriyoruz ve içerde dolaşarak turumuza devam ediyoruz. İstediğimiz zamanda dışarı çıkıp şehrin içinde gezinmeye devam edebiliyoruz. Bakalım teknoloji ilerleyen günlerde bizlere sanal turlar konusunda daha neler gösterecek.

18 Eylül 2009 Cuma

Online Diagram Çizmenin En Kolay Yolu

Diagramlar proje yaparken konuyu anlatmakta yada anlamakta yardımcı olan şemalardır. Genelde özel yazılımları olan diagramları yapmak basit bir iş gibi görünsede bir süre sonra işin içinden çıkılmaz bir hal alınabilir. Bu yüzden bir program kullanmaya başlamadan önce o programın yararlı olup olmayacağını araştırmalıyız.

Eğer elimizde bir programımız yok ise online kaynaklara başvurmak faydalı olacaktır. Web gezegeninde rastladığım en iyi online diagram programını gliffy sitesinde buldum. Çok basit bir kullanımı olan bu sitenin ana sayfasından hemen başlama ikonuna tıklamak çizime başlamamız için yeterli.

Site kendi içinde barındırdığı programı yüklüyor ve karşımıza getiriyor. Bu ekranın sol tarafından nasıl bir tasarım yapmak istediğimizi seçerek ve buraya tıklayarak işimize başlayabiliriz. Kitaplık veya ev planı gibi çizimlerin yanı sıra flow chart ya da ER diagram çizebiliriz. Hatta bir web sayfasında bulunan imgeleri bile kullanabiliyoruz.

Yaptığımız çizimi kayıt ederken site bizden üyelik istiyor. Hiçbir ücretin alınmadığı 30 gün bedava olan üyeliğimizi tamamladıktan sonra çizimimizi bilgisayarımıza kayıt edip işimizi bitiriyoruz ve bu güzel siteyi tasarlıyanlara da teşekkür ediyoruz.

17 Eylül 2009 Perşembe

4 Kaliteli Online Oyun Sitesi

Web gezegeninde artık binlerce online oyun sitesi bulunuyor. Her geçen gün de yenileri bunlara ekleniyor. Ülkemizde tanınmış birçok oyun sitesi var elbette ama gelin biraz da yurt dışındaki birkaç kaliteli oyun sitesine göz atalım.


İlk olarak ilginç bir arayüze sahip olan friv sitesine bir göz atalım. Burada ana sayfada gördüğümüz büyütülmüş fare ikonumuz ile oyunumuzu seçiyoruz. Yaklaşık olarak 250 adet oyun bulunuyor. Tabi bu kadar oyun arasından seçim yapmakta resimlerine bakarak biraz zor oluyor. Ama yinede başarılı bir oyun sitesi olmuş.

Online oyun oynayabileceğimiz bir başka sitede gametop. Bir çok online oyunu bünyesinde bulunduran sitede en çok oynanan oyunlar ana sayfada yer alıyor. Bu oyunlar kategorilere ayrılarak çok başarılı bir arayüz ile sunulmuş. Ayrıca siteden bedava oyunlar indirebileceğimiz bir sayfada bulunuyor.

Bir oyun laboratuvarı diyebileceğimiz netpotion bizlere oyunları en çok oynanma sırasıyla sunuyor. Ana sayfadan devam ederek oyunları listelemek biraz mantıksız olduğu için kategori ve etikete göre aram eklenmiş.

Son olarak bir de gamepear sitesine bakalım. Eğer oyun oynarken bir de çekişme olsun diyorsanız bu siteyi tavsiye ederim. En iyi oyuncular listesinin tutulduğu sitede listelere girebilmek için elbette üyelik gerekiyor.