27 Ağustos 2010 Cuma

2009'un En İyi 10 Yabancı Filmi

2009  yılı sinema tarihi açısından önemli bir yıldı. Neden mi? Çünkü gelmiş geçmiş en çok hasılat yapan film bu yılda çekildi. Bir de animasyon filmlerinin sayısının inanılmaz şekilde artmasını da sayabiliriz. Daha fazla bilim kurgu ve korku türünde filmler çekilmesi ise dram filmlerine olan ilginin azalmasıyla açıklanabilir.

Ancak bir gerçek varki romantik komedi filmlerinin hiçbir zaman seyirci kaybetmemesi. İnsanlar kafayı yoran, kendilerini düşünmeye iten filmler yerine, gülmek eğlenmek kafayı boşaltmayı tercih ediyor.



2009 Yılı yapımı yabancı filmlerden bir sıralama yapmak epey zor. Geniş bir araştırma yaptığınızda seçilecek yüzlerce film buluyorsunuz. Bu yüzlerce film arasından benim seçtiğim 10 film ise şu şekilde:




 10- Köfte Yağmuru - Cloudy with a Chance of Meatballs: Animasyon türünde 2009 yılında pekçok film yapıldı. Bunların arasında dikkat çekenlerin başında Köfte Yağmuru geliyor. Güzel bir pazar sabahı filmi olabilir.


9- Terminator 4: Kurtuluş - Terminator Salvation: Serinin son filminde gayet başarılı çekimler yapılmış. Bir önceki filmde yaşanan hayal kırıklığından sonra mükemmel bir bilim kurgu macera ile eski günlerdeki tadında.


8- The Invention of Lying: Ülkemizde gösterime girmeyen ve bu yüzden de Türkçe adı olmayan bir komedi filmi. Dünyada hiç kimse yalan söyleyemese ve sadece doğru olanı yapsa dünya nasıl olurdu. Bir de siz yalan söylemeyi keşfetseniz? İşte o zaman her şeye sahip olabilirsiniz...


7- Soysuzlar Çetesi - Inglourious Basterds: Brad Pitt ve Tarantino'yu bir araya getiren bu yapımı uzun süre beklemiştik. Sonunda da beklediğimize değmişti doğrusu. En iyi yardımcı erkek oscar'ını da alan film toplam 8 dalda aday gösterilmişti.


6- Adalet Peşinde - Law Abiding Citizen: Aksiyon severler ekran başına. Bu filmi kaçırmadığınızı düşünüyorum ama kazara kaçırdıysanız mutlaka ama mutlaka izleyin. Gerard Butler ile İtalyan İşi filminin yönetmeni Gary Gray bir araya gelince dehşet bir film çıkmış ortaya.


5- Avatar: Bu kadar çok konuşulan, izlenen, rekorlar kıran bir filmi anlatmaya gerek yok sanırım. Yalnız daha görkemli bir yapım bekleyenler çoğunlukta görünüyor. Yine de muhteşem bir yapım ancak görsel bir şölenden öteye geçememesi konu olarak zengin olmayışına bağlanabilir.



4- Felekten Bir Gece - The Hangover: Şöyle ayaklarımı uzatayım ve kafamı yormadan güzel bir komedi filmi izliyeyim diyorsanız Felekten Bir Gece tam size göre. Bekarlığa veda partisi için Las Vegas'a giden bu kafadarların macerasında eğlencenin sınırı biraz kaçıyor :)


3- Yukarı Bak - Up: Nemo, Wall-E ve Ratotouille'den sonra Pixar'dan yeni bir başyapıt daha. Komedi, macera, dram, aksiyon ne ararsak bulabileceğimiz bir animasyon yapımı Yukarı Bak. Konusu olsun, karakterleri olsun herşey mükemmel tasarlamış.


 2- 96 Saat - Taken: Liam Neeson'dan muhteşem bir oyunculuk. Ağzını burnunu kırmadığı adam kalmıyor filmde ama izlerken de "kırsın kırsın hakettiler" dedirtiyor. Sürükleyici bir macera filmi olan 96 Saat'in dünyadaki gerçekleri ortaya koyması ve başımıza gelebilecek bir olay olmasından dolayı insan bir anda kendini filmin içinde bulabiliyor.


1- The Blind Side: Bu filmin ülkemizde gösterilmemiş olması inanılmaz. Oscar'ı kesin almalıydı bence. Konu gerçekten de son derece detaylı ve iyi işlenmiş. Yaşanmış bir hikaye olması ilgiyi daha da arttırıyor. Sandra Bullock'un şimdiye kadar ki en iyi filmi. Çok fazla adından söz edilmeyen bir film ancak izledikten sonra siz de bana hak vereceksiniz.



Bu 10 filme ek olarak beğendiğim ve kesinlikle unutulmaması gereken bonus filmler de var. Aklıma şimdiden 5 tane geliyor bile. Bunları da listeye bonus olarak ekleyelim.

Bonus 1- Star Trek
 
Bonus 2- Ice Age: Dawn of the Dinosaurs


Bonus 3- 2012

Bonus 4- Transformers: Revenge of the Fallen

Bonus 5- Fast and Furious

Herkese iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder