7 Ağustos 2007 Salı

Google bize neleri tavsiye ediyor?

Google labaratuarlarından çıkan en yararlı projelerden bir tanesi olan 'Google Suggest' kullanıcılarına arama sonucunda google tarafından tavsiye edilen siteleri getiriyor. Tabi bu siteler google tarafından reklam alan ya da ticari amaçlı kullanılan siteler değil. Eğer öyle olsaydı kimse bu servisten verim alamazdı ve kullanmazdı.

Normal google sayfamızda bir kelimeyi yanlış yazdığımız zaman 'Bunu mu demek istediniz?' diye bir soru sorularak yanlış yazılımların kolayca düzeltilmesi sağlanır. Bu aslında bir tahmindir. Google neyi yazmaya çalışıp da yanlış yazdığınızı tahmin ederek size bir seçenek sunar. Google Suggest'i de bu tahmin sisteminin daha geliştirilmiş bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz.


Bu servisin açıklamalarında verilen örneklerden gidersek amacını daha kolay anlayabiliriz. Mesela arama kutusuna 'prog' yazdık. 'Suggest' bu kelimeyi tamamlayarak size tamamladığı kelime üzerinden sonuçlar getirir. Mesela 'program' veya 'programming' olarak, ya da 'progressive'. Bu tahminlerini kategorileşmiş şekilde size gösterir. Kelimeyi yazarkende harf harf girişi yaptığınızda size tahmini arama kriterlerini kutucuğu aşağıya doğru genişleterek gösterir. Çıkan sonuçlarda bulunan siteler popülerliğe göre sıralanırlar. Yani eski siteler, uzun süredir güncellenmemiş siteler sonlarda yer alır.

'Google Suggest'in tek dezavantajı şu anda sadece ingilizce olarak hizmet vermesi. Ne zaman diğer dillerde hizmet vereceklerine dair bir sorunun cevabını ise henüz net olarak vermiyorlar. Ama bu servisin Türkçe versiyonu çıkarsa, açılış sayfamız olarak kullanmak çok yerinde bir karar olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder