15 Nisan 2008 Salı

Online Futbol Menajerlik Oyunu: Hattrick - 11


Formül



Uzun bir aradan sonra yeni Hattrick yazılarını sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Oyundaki pekçok değişikliğin ardından herşeyi baştan almakta yarar var. Hattrick bir sezonun 16 hafta sürdüğü bir menajerlik oyunu. Bilgisayarda oynadığımız normal menajerlik oyunları gibi istediğimiz gibi de zamanı ilerletemiyoruz. Günümüzle eş zamanlı olarak ligler devam ediyor. Günler geçtikçe maçlar oynanıyor ve takımımız gelişiyor.

Bir sezonun bu kadar uzun sürmesi de bizi sabırlı hareket etmek zorunda bırakıyor. Bir nevi sabrımızı ölçüyor. Ama gerçek hayatta da böyle değil mi? Başarılı olmak için sabırlı olmak şart değil mi? Elbette şart hem de her şeyin başında kabul edilmesi gereken bir şart.

Oyunda takımınızı aldıktan sonra sizi kimse bu takımdan kovamaz. Ancak hile yaparsanız veya uzun bir süre takımla ilgilenmezseniz takımdan kovulursunuz ve takımınız kapatılır. Gerçek hayat ile tek büyük fark bu gibi görünüyor. Yani herhangi bir başarısızlık durumda kovulmak diye bir şey söz konusu değil. Bu da aslında güzel bir avantaj ama tabi ki sabırlı olmak şartıyla güzel bir avantaj.

Kovulma riskimiz olmadığına göre takımı alır almaz muhteşem işler yapmaya gerek yok diye düşünmek de yanlış olur. Çünkü oyunda iyi para kazanmak takımın başarısıyla orantılıdır. Eğer takımımız her maçta yenilirse, seyircinin moralinin düşük olması ve maçlarımıza gelmemesi, üye sayımızın çok yavaş artması, sponsorların desteklerinin azalması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu da kazandığımız paranın azalması anlamına gelir. Bu yüzden tüm maçlarımıza elimizdeki en iyi kadroyla ve taktik anlayışla çıkmalıyız. Böylece yenilsek bile taraftarlarımız ve sponsorlarımız çok mutsuz olmayacaklardır.

Uzun süreli bir strateji belirleyerek takımımızı gelecekte başarılı bir kulüp haline getirebiliriz. Bunlardan ilki stadyumu genişletmek olabilir. Hattrick’de ki en iyi sabit gelir stadyumdan gelir. Stadyumumuzu genişleterek maçlarımızdan daha çok gelir elde edebiliriz. 12bin kişilik stadımızı 30-32 bin kişilk yapmak bize uzun süre yetecektir. Bunu yapmak elbette kısa zamanda olmayacaktır ama dediğim gibi bu oyunun ana kuralı sabır.

Bu blogda oyunun nasıl oynanacağını anlatmayacağım sizlere. Zaten bu yazıları okuyorsanız oyunu çoktan oynamaya başlamışsınız ve biraz yol almışsınız demektir. Önemli olan oyunun işleyişini anlamış olmak. Eğer oyunun kurallarını okumadıysak hemen okumalıyız. Her madde bize oyunda başarılı olma yönünde ipuçları verecektir.

Oyun kurallarındaki maddeler zamanla güncellenmektedir. Bu yüzden bunları her zaman takip etmekte yarar var. Böylece oyunun işleyişi hakkındaki bilgilerimiz pekişecek ve takım kurgumuzu da buna göre şekillendirebileceğiz. İnanın bu kurallarda yazılanları yapınca, uygulayacağımız her değişiklik takımımıza bir artı kazandıracak.

Elbette her şey sabır ve oyunun kurallarını bilmekle bitmiyor. İyi bir taktik ve antrenman da geliştirmek gerekiyor. Bu da oyunun işleyişini anlayıp kendimize göre bir strateji belirlemekten yani zeka ve oyun becerisinden geçiyor. Oyunun kurallarına göre maçlarda iyi bir diziliş kullanmak, takımdaki oyuncuların yeteneklerine göre bu dizilişi şekillendirmek de takıma direk etki yapacak bizim becerimiz olacaktır.

Sonuç olarak Hattrick de başarının formülünü şöyle oluşturabiliriz:

Sabır + Oyun İşleyişini Bilmek + Zeka ve Beceri = Başarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder