11 Kasım 2011 Cuma

Blog Yazarları İçin En Önemli 2 Madde

Araştırmacılar yeni tanıştığınız bir insan ile ilk 15 saniyedeki izlenimin çok önemli olduğu ve bundan sonra da değiştirilmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtmektedirler. Bir web sitesinin ilk izlenimi ise en fazla 5 saniye sürüyor. Siteye bir bakış ile kapatma düğmesine tıklama arasında geçen bu 5 saniyede ziyaretçiler ilk olarak blogunuzun tasarımına veya içeriğine bakmaktadırlar. Şimdi bu maddeleri biraz daha açalım...

1- Tasarım: Blog içeriğine göre seçilmesi gereken tasarım bazen itici olabilir. Bazı renkler insan gözünü rahatsız ettiği için kullanımından kaçınılmalıdır. Mesela siyah üzerine sarı font gözü en çok rahatsız eden seçeneklerdendir. Göze güzel gelen ve kısa sürede yüklenen blog siteleri akılda kalıcı olur ve ziyaretçiler tarafından daha sonra yeniden ziyaret alır.

Bu yüzden blog sitemizi ilk kurduğumuz günden itibaren tasarıma çok önem vermeliyiz ve  modayı takip eder gibi internet üzerindeki tasarım sitelerini takip etmeliyiz. Geçtiğimiz yıllarda web 2.0 tasarımları çıktığında bu konuyu takip edenler bloglarında 2.0 modasına göre değişiklikler yapmışlar ve bunun da karşılığını almışlardı. Blog Yazarlarına Yararlı 10 Web 2.0 Sitesi yazımda o zamanın beğenilen sitelerinden örnekler vermiştim.

Güzel bir tasarım yapmak isterken çok da abartılı bir tasarıma sahip olmamak gerekir. Abartılı tasarımlar genelde uzun sürede yüklenemez ve sayfanın açılmasını uzatır. Bu da ziyaretçilerin sabrını zorlar. Sade ve çekici bir tasarım her zaman tercihiniz olmalıdır.


2- İçerik: Siteniz açılır açılmaz kullanıcı aradığını okumak ve bilgiye ulaşmak ister. Zaten internetinde kuruluş amacı bilgiye ulaşmaktır. Daha önce bir yerde okunmamış orjinal yazılar her zaman ziyaretçiler tarafından ilgiyle okunur. Çünkü yeni bir fikir ya da bilgi içerme olasılıkları daha fazladır. Doğru ya da yanlış da olsa her zaman kendi fikrinizi yazmaya özen gösterin. Unutmayın ki blogunuz sizin kişiliğinizi alan bir araçtır.

Elbette yazıların araştırmaya, yaşanmışlığa veya bilgiye dayanması o yazının başarısını arttırır. Akla gelen ilk konu rastgele bir yazı ile yazıldığı zaman çok fazla ilgi görmesi beklenemez. Mutlaka izlenmesi gereken 10 mükemmel film yazımda gerçekten yaşanan ve fikir birliği ile oluşturulan bir liste sunarak ziyaretçilerin de görüşlerine açılmıştı.

Yazılarınıza daima resim ekleyin. Bu yazının özünü anlatan bir resim ya da resimler dizisi olabilir ancak resimsiz bir yazı kesinlilke yazmayın. Bu resiminde orjinal olması resim aramalarında size ziyaretçi getirecektir. Anketler, listeler, soru cevap tarzı yazı türleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmek de blogunuza önemli artılar kazandıracaktır.

3 yorum:

  1. Şu da çok önemli: İkisinin de birbiriyle uyumlu olmadıkça iyi bir blog siteniz yok demektir

    YanıtlaSil
  2. sizinle kesinlikle aynı fikirdeyim

    YanıtlaSil
  3. İçerik her zaman kraldır, ancak dediğiniz gibi görsel açıdan iyi bir sunum ve kolay kullanım ile ancak bu mümkün. İçeriğe pazarlamak da bir o kadar önemlidir. Sosyal medya bu açıdan en etkin kullanılabilecek yöntemdir.

    YanıtlaSil