9 Ekim 2007 Salı

Online Futbol Menajerlik Oyunu: Hattrick - 10

Ekonomik Değişiklikler
Uzun zamandır Hattrick yazılarıma ara vermiştim çünkü oyunda olan değişikler bir anda oyunun tüm stratejisini değiştirdi. Takımların zor ekonomik koşullar altında mücadele etmesini göz önüne alan kurucularımız bizleri epey bir sevindirdi. Herkesin eşit yararlandığı koşullar kimseye bir avantaj getirmedi ama bir çok batan takımı kurtarmıştır.

Ekonomik olarak güçlenen takımlar transfer piyasasını da alt üst etti. Fiyatlar bir anda çok yukarılara tırmanda. Bazen çok aşırı fiyatlara oyuncular bile satıldı çünkü satın alma gücü çok iyiydi. Bu aralar transfer piyasası normale dönmüş gibi görünüyor. Oyuncu satın alan takımlar artık sezon başını bekleyerek yetiştirdiği oyuncularını piyasaya sürmeyi bekliyor.


Stadyum
Takımların bir kısmı transfere yönelirken bir kısmı da stadyum genişletmeye yöneldi. Bu ileriye yönelik yatırım aslında ilk başta çok para götürüyormuş gibi görünebilir. Ancak ilerleyen haftalarda paraya para demiyorsunuz ve stadınıza harcadığınız parayı hatta daha fazlasını sadece bir sezonda kazanabiliyorsunuz.

Sadece bir sezon belki ama belki biraz ekonomik sorunlarınız olabilir ya da transfer yapamayabilirsiniz. İşte bu sezonda hattrick oyuncuları yatırım sezonu derler. Oyuncu yetiştirerek, fazla para harcamadan ve ligden düşmeyerek geçirilecek rahat bir sezon demek. Aslında tam 6.lig için ideal bir dönem de diyebiliriz. Bir iki sezon burada çok güzel para biriktirip sonra da bir anda yatırımlar yaparak takımınızı üst liglere hazırlayabilirsiniz.


Sabır isteyen bu oyunda en önemli noktalardan biri de deneme yanılma yapmamak. Bilmediğiniz veya yeni bir faaliyete geçmeden önce mutlaka araştırma yapın. Forumları okuyun, diğer oyuncuların görüşlerini alın kısacası bulabildiğiniz her bilgiyi değerlendirin.

Altyapı okulunu açmalı mı?
Çok uzun soluklu bir başka bölüm de altyapı. Altyapı okullarının ilk açılmasından sonra artık takımlar oyuncularını as takıma çıkarmaya başladılar ve paralar da gelmeye başladı. Yalnız bir sorun var tabii ki. 1 veya 2 oyuncu çok iyi olabiliyor ve bunları as takıma çıkardıktan sonra işiniz şansa kalıyor. Yerine gelen oyuncular genelde çok iyi çıkmıyor ve yine uzun süre yanş yaklaşık 1 sezon daha oyuncuları altyapı liginde oynatmanız gerekiyor.


Bunun yerine eski yöntemle devam etmek bana daha mantıklı geliyor. 16 tane oyuncuya tek tek bakıp kendi mevkilerinde dizilim yapmak, her hafta yeni oyuncuları takıma katmak, çoğu oyuncunun gerçek mevkisini anlamaya çalışmak gibi zorluklar altyapı okulunu epey bir zorlaştırıyor. Ayrıca sadece 16 oyuncu sınırlanması olması da ayrı bir dezavantaj.

Hazır ekonomik olarak güçlenmişken, altyapıya eski sistemde haftada 20bin vererek bir sezonda yeterli bir hale getirebiliriz. Bundan sonra da tek yapacağımız altyapıdan çekiceğimiz oyuncuların iyi çıkmasını umut etmek.

Herkese bol gollü galibiyetler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder