4 Ağustos 2012 Cumartesi

Olimpiyatlar Hakkında Muhtemelen Bilmediğimiz 10 Bilgi

Londra'da olimpiyatlar başladı. Her gün bu heyecanı takip etmeye çalışıyoruz. Böylesine büyük bir spor olayını mutlaka izlemelisiniz. Öyle ki 205 ülke bir çok dalda kıyasıya mücade ediyor. Madalya sıralamasında Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin birincilik için mücadele etmesi kesin. Üçüncülük için ise birçok aday mevcut. Benim favorim ev sahibi Birleşik Krallık.

Yüzme, atletizm, bisiklet, güreş, halter, kürek, atıcılık, boks, okçuluk, badminton, basketbol, plaj voleybolu, kano, dalma, binicilik ekskrim, futbol, cimnastik, hentbol, hokey, judo, modern pentatlon, yelken, masa tenisi, tekvando, tenis, tambolin, triatlon, voleybol ve su topu olimpiyatlardaki spor dallarının tamamı. Şimdi  olimpiyatlar hakkında muhtemelen bildiğimiz bazı bilgilere göz atalım.


10- Afrika, Güney Amerika ve Antartika kıtalarında daha önce hiç olimpiyatlar yapılmamıştır. 2016 Yılında Rio'da yapılacak olimpiyatlar ile Güney Amerika'da bir tarih yazılacak.


9- 2012 Londra Olimpiyatlarında 10500 atlet yarışacak.


8- Bayanlar boks dalı ilk defa 2012 Londra Olimpiyatlarında yarışlara dahil edilmiştir.


7- Olimpiyatlara katılan en yaşlı kişi 1908'de atıcılık dalında 60 yaşında altın madalya kazanan İsveçli Oscar Swahn'dır. Kendisi 1920 yılında Antwerp'de de yarışarak 72 yaşında en yaşlı olimpiyat oyuncusu olmuştur.


6- 1896 Yılındaki ilk olimpiyatlarda atletler birinci olduklarında gümüş madalya ile ödüllendirilmiştir. Altın daha sonraki olimpiyatlarda kullanılmıştır.


5- Bir spor dalının olimpiyatlarda yer alabilmesi için 4 kıtada 75 ülkede erkekler dalında ve 3 kıtada 40 ülkede kadınlar dalında yapılıyor olması gerekmektedir.


4- 2012 Londra Olimpiyat ateşi sadece Birleşik Krallık sınırları içinde 8000 mil yani yaklaşık 12874 km yol kat etmiş.


3- 2012 Londra Olimpiyatları altın madalyası şimdiye kadar yapılan tüm olimpiyatlardaki altın madalyalardan daha ağır ve büyük olmasının yanı sıra büyük bir çoğunluğu gümüşten oluşur. Sadece 1.5% oranında altın bulunmaktadır.


2- 2000 Sydney Olimpiyat ateşi Avustralyanın "Great Barrier Reef" bölgesinden geçerken su altından götürülmüş.


1 - 2012 Londra Olimpiyatları açılışının yaklaşık olarak 4 milyar insanın izlediği tahmin ediliyor. Bu da dünya nüfusunun yarısına eşit bir rakam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder