30 Mayıs 2007 Çarşamba

Adım Adım Web Sitesi Planlama

- Şablon design: Sitenin ön yüz çalışması. Bir veya birden fazla olmalı. Fonksiyonları önemli değil. Sadece sitenin görüntüsünü seçme amaçlı bir çalışma. Süre max. 1 hafta.

- Gerçek design: Şablon designlar arasından seçilmiş, sitenin gerçek arayüzü. Bütün fonksiyonları (linkleri vs.) çalışır halde. Sitenin kodlar haricindeki bir demo versiyonudur. Süre 2 hafta.

- Veritabanı tasarımı: Kullanılacak veri tabanı yapısının belirlenmesi. Tablolar arası ilişkiler, normalizasyon vs. Süre 1 hafta.

- Kod yazılımı – Admin Panel: Site yönetim panelinin yazılımı ve site arayüzüne kodların yazılması. Yönetim paneli arayüzü önemli değil, sadece kullanış açısından yararlarının tasarlanması gerekir.Admin panel yapılırken zaten arayüzdeki kodlar da otomatik olarak ortaya çıkıyor. Update, insert, select, delete yaparken, bu işlemlerin arayüze yansıtılması kolay olur. En uzun bölüm. Süre 3-4 hafta.

- Dökümantasyon: Site hakkındaki tüm bilgiler. Data flow chart, modüller ve diğer tüm fonksiyonların açıklamalı olarak anlatımları. Süre devamlı, design, veritabanı ve yazılım, test ve publish aşamalarının toplamı.

- Test: Kod ve arayüz işlemlerinin tamamen bitirilerek, bütün sitenin fonksiyon listesiyle beraber yapılmalıdır. Site dökümantasyonunu takip ederek eksikler ve yapılanlar saptanmalıdır. Süre 1-2 gün.

- Publish: Sitenin yayına sunulması. “Site bitti” denilmeden kesinlikle yayına verilmemelidir. Çürük elma örneği gibi: ilk elma yiyen biri çürüğünü yerse, elmalar hakkında genel bi düşünce kalır aklında hep kötü olduğuna dair. Süre 1 gün.

Sonuç: Tasarlanan herhangi bir fikir planlama sistemine tamamen uyarak yapılabilirse 2 ay içerisinde proje tamamlanır ve yayına hazır hale gelir.

Proje yapım aşamasında süreler değişebilir, başka adımlar işin içine girebilir. Bunlar size bağlı olarak değişir. Yukarıda yazılanlar en basit haliyle bir web sitesi projesinin ana hatlarıdır.

1 yorum:

  1. izmirde internetten yemek siparişi ile ilgili bir site var.benzerlerinin aksine tasarımı çok özenli ve reklam alanları çok hoş tasarlanmış.site yapmak isteyenlere bir fikir olabileceği düşüncesindeyim
    www.isteyemek.com

    YanıtlaSil