29 Mayıs 2007 Salı

Bilgisayar Tarihinin Efsane Oyunları

Yıllar geçtikçe oyun dünyası büyümeye devam ediyor. Directx 10 uyumlu oyunların piyasada boy göstermeye başladığı şu günlerde hangi oyunu oynayacağı konusunda kararsız kalan pek çok kişi var. Oysa eskiden böyle miydi? Efsane bazı oyunlar vardı, herkes onları oynardı. Sonra da üstüne bir sürü geyik yapılırdı günlerce, taa ki yeni bir oyun keşfedilinceye kadar. Şimdi amiga zamanlarına gidelim ve efsane oyunlarımızı hatırlayalım. (Commodore zamanları hepsi efsane onları saymıyorum :) )



Bunların en başında 'Sensible Soccer' gelir. Her maçın ayrı kritiğinin yapıldığı, uğrana günler geceler tüketilen, hastalık aşamasında sevilen Sensible Soccer. Hatta bizim arkadaş grubumuz arasında tuttuğumuz bir 'Sensible Tarihi' defterimiz vardı. Yaptığımız tüm maçların sonuçlarını oraya yazardık. Hazırlık maçı, kupa maçı, lig maçı, kısacası tüm maçlar oradaydı. O defter şimdi ne oldu bilemiyorum ama bildiğim bir şey vardır ki Sensible Soccer futbol oyunlarının atasıdır. (Kick off severler alınmasın, onu da çok oynadık ama Sensible Soccer'ın yeri ayrı) Son zamanlarda Sensible Soccer 2006 ve Sensible World of Soccer versiyonları ile oyun yenilensede pek eski tadını vermiyor elbette.

Futbol oyunlarının atasını belirledikten sonra sıra geldi strateji oyunlarına. Küçük bir ipucu veriyim: Harkonen, Ordoks, Atreides desem? Tabii ki 'Dune II'. Şimdilerde oynana pek çok strateji oyununun ilham kaynağı olan Dune'un birincisi pek başarılı olamadı zaten tarzı da ikincisinden çok farklıydı ama ikincisi tarih yazmışdır. Kırmızı Harkonenler, Yeşil Ordokslar ve Mavi Atreidesleriyle saatlerce oynamaktan ellerimin ağrıdığı efsanevi oyun. Her bölüm geçildiğinde telefonla arkadaşlar aranır 'Olm ben yeni bölümü geçtim sen nerdesin?' diye hava atılırdı. Dune II, türünün ilk örneğidir diyebiliriz, . Elbette daha öncede strateji oyunları çıkmıştı ama hiçbirisi Dune kadar heyecanlı, değişik ve sürükleyici değildi. Hiçbirinin grafikleri ve ses efektleri Dune kadar iyi değildi.

Gelelim dövüş oyunlarına. Street Fighther, Tekken ve Mortal Kombat en çok bilinen ve oynanan dövüş oyunlarıyda. Street Fighter tam bir efsanedir ancak bütün bu oyunların atası başka bir oyundur. Hangisi mi? Tabii ki 'Body Blows'. Muhteşem üçlünün sonuncu oyunu. Arkadaşlarla toplanır, Sensible Soccer turnuvaları bitirildikten sonra Body Blows kapışmalarına başlardık. Ne kadar çok joystick'in çalışmaz hale geldiğini, kırıldığını siz düşünün artık. Mike, Doug, Ninja karakterlerini hala hatırlarım. Çoğu dövüş oyunu level atlayarak oyun bitirme tezini bu oyundan kapmıştır.

Bu efsanevi oyunların wiki linkleri:
Sensible Soccer
Dune II
Body Blows

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder