24 Kasım 2007 Cumartesi

Sinema Üzerine Bir Yazı: Imdb'de Türk Filmleri

Web dünyasının en büyük film sitesi olarak bilenen imdb sitesinde ülkemin filmleri nasıl oylar almış, üst sıralara çıkabilmiş mi ya da en iyiler listesinde yer almış mı merak ettim. Birçok Türk filmi sitede yerini almış ve bunların en başarılısı olarak Çağan Irmak'ın Babam ve Oğlum filmi yer alıyor.


Filme şu ana kadar 6bin 500 oy verilmiş ve ortalaması 9.0/10. Imdb sitesini sık ziyaret edenler bilirler ki boyle bir ortalama oy almak zor iştir. Çoğu film 8'in üstüne çıkamaz bile. Yalnız bu kadar yüksek ortalama almasına rağmen hiçbir listede yer almamış olması biraz garibime gitti. Bildiğim kadarıyla bu listelere girebilmek için yeterli sayıda ol alınması gerekiyor. Sanırım yeterli oy verilmemiş. Siteye üye olan arkadaşlar oylarınızı esirgemeyin diyorum.

Babam ve Oğlum'dan sonra sitede yüksek oy ortalaması alan klasik filmlerimiz Hababam Sınıfı ve Tosun Paşa bulunuyor. İki filmin de oy ortalaması 8.8/10. Gerçekten çok iyi. Ama tabi bunların çoğu bizim oylarımız, ama ne farkeder. Oy oy değil midir? Yok, yine de listelerde filmlerimiz yer almıyor. Mesela top250 listesie bu filmlerin çoktan girmesi gerekiyordu.


Bu üç filmin yanı sıra Eşkiya ve Uzak filmleri de sitede iyi oylar alan diğer filmlerimiz. Eşkiya 8.3/10 ve Uzak ise 7.5/10 ortalama oyları ile dikkat çekiyor. Sonuç olarak güzel filmler yapabiliyoruz ama uluslarası alanda parmakla sayılacak kadar az iyi filmimiz bulunuyor. Bunların çoğalması ve milyonlarca kişinin girdiği imdb sitesinde başarılı filmlerimizin üst sıralarda bulunması ülkemizin tanıtımında yardımcı olabilir.

2 yorum:

  1. Harika bir araştırma, benden önce siz yapmışsınız. Güncellemek istedim. "Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?" de 1925 oyla 7.8, Devrim Arabaları ise 958 oyla 8.4 ortalamay sahip olmuş. Bu araştırma için tekrar teşekkürler, ayrıca yeni çekilen tüm filmlerimiz siteye kaydoluyor. Eskilerin çoğunu ve oyuncularımızı da, henüz dünyada olmasa da en azından bu sitede görmek umut verici..

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için teşekkürler, bu yazıyı yaklaşık iki yıl önce yazdığımda durum bu şekildeydi, tabi şimdilerde birçok filmimiz çıktı ve bunların arasında gerçekten iyi olanlar da var.

    YanıtlaSil