20 Temmuz 2009 Pazartesi

Arama Motorlarında Yeni Bir Çağ mı Başlıyor?

Arama motorlarının amacı aradığımız bilgiye göre bizi en iyi en yararlı olabilecek sitelere yönlendirmektir. Bunu yaparkende sonuçları en hızlı ve anlaşılabilir şekilde bize sunmak da en önemli kriterdir. Sade ve basit arama google sayesinde yıllardır açılış sayfamız olmaya devam ederken yeni arama motoru fikirleri de çıkmaya devam ediyor. Bu fikirlerin çoğu başarısız oldu ama yavaş yavaş değişik arama motorlarının kullanımı artmaya başladı...


Mesela son dönemin gözdeleri arasında görsel arama motorları var. Klasik arama motorundan farklı olarak bu tarz sitelerde sonuçlar sayfanın görseli ile gösteriliyor. En iyi örnekler olarak searchme ve quintra sitelerine bakabiliriz. Google image aramasından farklı olan bu sitelerin bir sorunu var, hemde büyük bir sorunu var: Arama motorlarının amaçlarından olan en iyi siteleri getirememleri. Şu anda ingilizce kelimelerin çoğunda sonuçlar iyi geliyor ama o da yeterli bir değil. İngilizce harici aramalarda sonuçlar maalesef çok başarısız. Ama yakın zamanda bu tarz arama motorlarının gelişeceğine ve çok kullanılacağına inanıyorum.


Bir başka tarz da görsel düzeyin biraz yükseltilmesi. Nasıl görsel efekleri bol olan filmler ilgiyle izleniyorsa bu sitelerde de yeni teknolojileri kullanarak görsel olarak ilgi çekiliyor. Örneğin viewzi görsel açıdan en başarılı arama motorlarından birisi. Sonuçların google'dan alındığı siteni tek farklı görünümü, yani sunumu. Göz zevkine hitap eden siteleri sevenler için güzel bir seçim olabilir ama hız açısından elbette sade tasarımlardan biraz daha yavaş.
Değişik bir bakış açısını da clusty'de görüyoruz. İlk başta klasik arama motoru görüntüsünde olan sitede arama sonuçları alındıktan sonra sol üstte açılan detaylı pencere çok yararlı olabiliyor. Burada arama sonucunda çıkan sonuçların bir özeti veriliyor diyebiliriz. Sonuçlara göre aramak isteyebileceğimiz başka linkler listelenerek bizi ekstra aramalardan kurtarabiliyor.

Gelelim en farklı olan arama motoruna. Wiki de bile gelecek nesilin arama motoru olarak gösterilen kartoo'ya bir bakalım. İlk dikkati çeken bu değişik arayüze alıştıktan sonra sonuçlardaki değişim hemen fark ediliyor. Sitelerin sadece metaları değil içeriğinde de aradığımız kelimeler değişik renkte detaylı bir şekilde gösteriliyor. Bu görünümü dikey, yatay ve en ilginci olan görsel bağlantılı olarak değiştirebiliyoruz. Sol üst ve alt kısımlarda ise en alakalı olabilecek başlıklar, resimler, haberler ve oyunlar gibi sonuçları görebiliyoruz. Daha değişik bir arama yapmak isteyenler ise üst kısımdaki r5 linkine tıklayarak gelecek nesilin aramasına bir göz atabilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder